Sárosdi Kézműves Találkozó

2017.09.24. 13:00

Évről évre egyre többen vannak a Sárosdi Kézműves Találkozón

A kézműves egyesület az idén már hatodik alkalommal rendezte meg a Sárosdi Kézműves Találkozót, melyre legalább harminc településről érkeztek vendégek.

V. Varga József

Volt miben gyönyörködniük az érdeklődőknek a hatodik kézműves találkozón

Fotó: Györök Heni

Kézművesek, kézműves közösségek, népdalkörök és néptáncegyüttesek randevúztak Sárosdon a megyéből és a megyén kívülről: a többi között Bicskéről, Csákvárról, Dunaújvárosból, Iváncsáról, Kislángról, Martonvásárról, Pákozdról, Sárbogárdról, Simontornyáról, Soltról, Szegedről, Szécsényből, Székesfehérvárról és Tabajdról.

A felhozatalban volt bőrös, csipkeverő, csuhés, fafaragó, faműves, fazekas, festő, foltvarró, gyöngyfűző, hímző, horgoló, juhász, kosárfonó, népihangszer-készítő, ólomkatona-öntő, sajtkészítő, szövő és így tovább – tudtuk meg Takács Istvánné Erzsitől, a Sárosdi Kézműves Egyesület elnökétől.

A termékek egy részét ki is lehetett próbálni
Fotós: Györök Heni

A nap folyamán bemutató foglalkozások zajlottak, melybe bekapcsolódtak az érdeklődők, és együtt alkottak a mesterrel. Például a sárosdi Pocsai Julianna festőművész vezetésével tájképek készültek. A résztvevők megismerkedtek egymással, megmutatták munkáikat, megosztották tapasztalataikat, ötleteiket.

Az ünnepi asztalon elhelyezett alkotások közül az idei közönségdíjat a pákozdi Schweinger Angéla mézeskalácsa kapta, a különdíj pedig a sárosdi Nagyfejű Istvánnak dukált, aki gyufásdobozokból készítette el az Eiffel-tornyot.

Volt miben gyönyörködniük az érdeklődőknek a hatodik kézműves találkozón
Fotós: Györök Heni

A színpadon egész nap népdalos-néptáncos produkciók sorjáztak: a helyi csoportok mellett felléptek a többi között baracsiak, dégiek, pusztaszabolcsiak és fehérváriak. A jó ebédhez a hantosi-seregélyesi Koncz Ferenc jó nótákkal szolgált, a főszakács Varga László volt.

- Nagy öröm számunkra, hogy évről évre egyre többen vagyunk! – emelte ki Takácsné Erzsi. – A kézműves találkozóval a népi hagyományokat és értékeket szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni. A népi kismesterségek mellett ugyanúgy fontosnak tartjuk néptánc- és népzenei kultúránk népszerűsítését és továbbadását. Jövőre mindenkit visszavárunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában