Arcanum

2024.03.01. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Ferencz Balázs

A futball az élete

 

„Nemrégen ünnepelte 10 éves fennállását a Lakótelepi SE. Megalakulása óta sok ifjú labdarúgó-reménység öltötte magára az LSE bordó mezét. A fiatalok cserélődtek, néha maga a pálya is, csak egyvalaki maradt igazán: Kádár Antal, az egyesület elnöke, aki „civilben” a József Attila kollégium hivatalsegédjeként dolgozik. Megszállott ember. A sport, a fiatalok jóra nevelésének a megszállottja.” – írta napra pontosan negyven évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlap. Kádár Antal akkor már 15 esztendeje szervezte kis egyesületét, eleinte saját földjén alakított ki futballpályát. Tóni bácsi egészen haláláig, 2007. októberéig, 81 éves korában is üzemeltette a bitumenes pályát a Kiskút útján.

„- A régi időkben 150 tagot számláltunk. Ma már mindössze 40-en vagyunk. Nehéz megtartanunk a tagokat, hisz nincs ami csábítsa őket, csak egyetlen dolog az ösztönző erő, a labdarúgás, a sport szeretete. És ez sajnos nem mindig elég! Nemrégen igazoltak tőlünk két játékost a Videotonba. Emlékszem, a két Disztl fiú is járt a pályámon még annak idején ... 
Disztl László, a Videoton középhátvédje, olimpiai válogatott kerettag:
- Végtelen sportszerető, humánus embernek ismertem meg Kádár Antalt. Mérkőzéseket szervezett, edzősködött, és mindezt szívvel csinálta. Szeretettel emlékezem rá... 
- Miért csinálja? Mi a titka e mérhetetlen önzetlenségnek, munkabírásnak?
- Kérem, szeretni kell a fiatalokat. Amikor én elkezdtem velük foglalkozni és labdát adtam a kezükbe, a srácokkal madarat lehetett volna fogatni. Ezek a gyerekek valóban jó futballisták, a mostaninál jóval többet tudnának teljesíteni. Mindig az volt a célom, hogy jóra neveljem őket és hát mondanom sem kell mennyivel jobb, ha nálam fociznak, mintha kocsmáznának! Valahogy úgy érzem, én mindig a fiatalok között vagyok, még ha nincsenek is mindig körülöttem ... - mondta 1984-ben Kádár Antal, a cipészmester, akinek a futball volt az élete.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában