„Nemzeti parki termék”

2024.02.07. 15:00

Védjeggyel támogatják a helyi termékeket - lehet pályázni

Országosan védett, valamint Natura 2000-es területeken található helyi termékek, szolgáltatások számára hozott létre védjegyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Cél a természettel való harmonikus gazdálkodás elősegítése. Fejérben is számos ilyen terület és vállalkozás működik.

S. Töttő Rita

Lekvár-féleségek, gyümölcs- és zöldségtermékek, kézműves munkák – sok mindennel pályázhatnak az érintettek

Forrás: pexels.com

„Nemzeti parki termék” néven védjegyet hozott létre a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), mellyel azokat a jellegzetes, helyi előállítású termékeket, szolgáltatásokat szeretnék támogatni, melyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000, ex-lege) területen találhatóak. Fontos kitétel – áll a felhívásban -, hogy a tulajdoni lapon szerepelnie kell az országos védettségnek vagy a Natura 2000 jellegnek.

A védjegy adományozásával a DINPI szeretné elősegíteni a természettel való harmonikus gazdálkodás, termékelőállítás és szolgáltatás fejlődését, az ilyen jellegű szolgáltatók megbecsülésének növelését. Nem titkolt cél a védjeggyel ellátott helyi termékek és szolgáltatások számára előnyt biztosítani piacra jutáskor, illetve népszerűsíteni azokat. Sok mindennel pályázhatnak az érintettek: élelmiszerekkel (lekvár-féleségek, gyümölcs- és zöldségtermékek, pálinkák, ecetek és borok, italok, vizek, fűszerek és gyógynövények, méhészeti termékek, tejtermékek, húskészítmények), kézműves munkákkal és ökoturisztikai szolgáltatásokkal. Védjegyhasználati kérelemmel és termékmintával lehet pályázni, a határidő azonban szoros: március 4-ig várják a pályázatokat, melyeket várhatóan április 12-ig bírálnak el. STR

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában