A sárvízi tűzoltók álma

2024.01.23. 14:00

Mese "Fecsiről", az ázó-fázó tűzoltóautóról

Amikor a bajban az idő a lényeg, a Sárvíz Tűzoltó Egyesület mindig ott van, ahol szükség van rájuk. De most ők vannak szorult helyzetben, küzdve egy álomért.

Hajdú Marianna

"Fecsi", a Sárvíz Önkéntes Tűzoltóság hajlékra váró autója

Fotó: Petőcz Ádám

A Sárvíz Tűzoltó Egyesület hősiessége és összetartása példaértékű. December 9-én, amikor Sárszentmihályt és Szabadbattyánt összekötő úton két autó karambolozott, az egyesület önkéntesei perceken belül a helyszínen voltak. Az egyik autó sofőrje és utasa a roncsok közé szorult, ám a gyors beavatkozásuknak köszönhetően – a hivatásos egységekkel együtt dolgozva – időben ki tudták őket szabadítani.

Ez a baleset ismét rávilágított arra a tényre, hogy milyen létfontosságú a Sárvíz Tűzoltó Egyesület szerepe a környék biztonságában. Az elmúlt évben 73 káresethez vonultak ki, nemcsak Sárszentmihály és környékén, hanem Székesfehérvár területén is.

Fotó: Petőcz Ádám

Jelenleg az egyesület egy családi házas ingatlanon kapott helyet, ami az oktatások és a felszerelések tárolására szolgál. A tűzoltóautó, amely folyamatosan tűzivízzel van feltöltve, jelenleg kültéren parkol, ahol tartályfűtéssel oldották meg a víz jégmentesen tartását.

Az egyesület legnagyobb álma jelenleg egy fedett, fűthető szertár megépítése. Ez az épület nem csak a járművek, hanem az eszközök és a tűzoltók védelmét is szolgálná. Az egyesület már rendelkezik egy adományozott telekkel  Sárszentmihályon, ahol egy kétállásos tűzoltósági épületet szeretnének felépíteni.

A Sárvíz Tűzoltó Egyesület három éves fennállása alatt számos támogatást kapott helyi önkormányzatoktól, lakosoktól és a helyi cégektől. Bár a pályázatok segítségével képesek fejleszteni eszközparkjukat, a nagyobb beruházások, mint egy új szertár építése, még mindig elérhetetlennek tűnnek számukra. Az álmodott épület nem csak egy egyszerű garázs lenne, hanem egy magas belmagasságú, minden közművel ellátott, szociális helyiségekkel rendelkező komplexum.

Fotó: Petőcz Ádám

Mint az egyesület elnökhelyettesétől, Mátyás Szilárdtól megtudtuk, az autót és a rajta lévő felszerelést télen a fagy, az eső rongálja, nyáron pedig az UV sugárzás teszi tönkre a karosszériát.

Az egyesület három éves fennállása alatt rengeteg támogatást kapott a helyi közösségtől, de a nagyobb beruházásokhoz további segítségre van szükségük. A tűzoltó technikák karbantartása és fejlesztése évente jelentős összegeket emészt fel, amelyek nélkülözhetetlenek a biztonságos mentéshez.

A tervezett épület jó lenne, ha nem csupán egy garázs lehetne, hanem egy minden igényt kielégítő szertár is, amelyben a járművek mellett a szociális helyiségek és öltözők is helyet kapnának. Az építkezések költségeit ismerve, ez a beruházás magas költséggel járna, ami jelenleg a Sárvíz Tűzoltó Egyesület számára megfizethetetlen értéket jelent.

Fotó: Petőcz Ádám

Pályázatok segítségével igyekeznek fejleszteni eszközparkjukat, de egy ilyen nagyszabású projekt, mint amilyen a szertár építése, további forrásokat igényel.
Jó hír, hogy az idei évtől az egyesület már fogadja a jövedelemadó egy százalékát, amely szintén hozzájárulhat ennek a nemes célnak az eléréséhez.
A jövőbeli tervek megvalósításához és a hétköznapi hőseink támogatásához minden segítségre szükség van. A közös elkötelezettség segíthet abban, hogy a Sárvíz Tűzoltó Egyesület álma valósággá váljon és a “tűzpiros” autó ne ázzon-fázzon többet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában