Sok a kérdés

2024.01.26. 14:00

Kérdések a biohulladék-gyűjtő edények kapcsán - utánajártunk!

Sok a kérdés a lakások elé kihelyezett biohulladék-gyűjtő edények kapcsán. A házak előtt hamarosan kereshetik a barna kukákat, melyeknek tartalmát február 1-jétől gyűjti be a szolgáltató.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH-archív

Ahogy azt már megírtuk, hamarosan megkezdődik Székesfehérvár több városrészének lakótelepén a háztartási biohulladék begyűjtése. Az érintett lakások ajtaja elé már megkezdte a szolgáltató a műanyag edények kihelyezését. A téma kapcsán számos felvetés érkezett és tették fel kérdéseiket a lakosok. Ezek megválaszolásában próbálunk segíteni. Feltettük kérdéseinket a Depónia Nonprofit Kft-nek, például arról, vajon papírral kibélelhető -e az edény, s azzal együtt kidobható-e tartalma? A helyzet azonban az – kaptuk a választ -, hogy mindenfajta csomagolás belehelyezését kerülni kell, hogy az edénybe kerüljön, mert azok lehetetlenné teszik a hasznosítást, a hasznosító gépeket tönkre teszik. A kis edény papírral történő kibélelése sem célszerű, így nem lehet kibélelni semmivel. Ráadásul, ha valaki kibéleli az edényt papírral vélhetően azért, hogy ne kelljen mosogatni, valószínűleg az is át fog ázni, így ugyanúgy ki kell majd öblíteni, törölni az edényt.

Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy lesz-e valamilyen utóválogatás, hogy ne kerüljön az összegyűjtött biohulladékba oda nem illő anyag. Akár műanyag, akár egyéb háztartási hulladék. De nem árt tudni: nem lesz utóválogatás, ugyanis a hulladékszállítójárműbe kerülést követően egyből a biogáz üzembe kerül az anyag, a feldolgozást megelőzően sem történik utóválogatás. Ezért is kéri a lakosságot a Depónia, hogy minden olyat, ami a mechanikus eszközökben kárt tehet, ne helyezzenek bele a hulladékgyűjtő edénybe! Így például dobják ki külön az élelmiszerek csomagolásait, konzerv dobozokat, befőttesüveget, műanyag dobozokat, csontokat is.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékokat tehát biogáz üzemekben hasznosítják, mely hozzájárul a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen azokból megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben irányított biológiai bomlást végeznek zárt körülmények között, ebben a rendszerben a hasznos baktériumok végzik el a munkát – kaptuk a tájékoztatást a szolgáltatótól. A szerves anyagokból metángáz képződik, amelyet - miután biológiai úton került előállításra - ezért hívnak biogáznak. A jól és tisztán égő anyag égetése gázmotorban történik, ez elektromos áramot és hőt termel, melyet hasznosítanak. Továbbá a biogáz üzemben a folyamat végén képződő maradék, massza ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló tápanyagpótló anyagot képez a mezőgazdaság, azaz a szántóföldi növénytermesztés számára.

Első körben Székesfehérváron a Tóvárosi lakónegyedben, a Palotavárosban és Szedreskert társasházi övezeteiben kezdődik meg a begyűjtés - mégpedig február 1-jétől. Addig még nem érdemes megtölteni a műanyag 5 literes edényeket, mert nem lesz hová tenni. De hamarosan kikerülnek a házak elé a barna, biohulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedények is. A kukákat október és április között hetente egyszer, május és szeptember között hetente pedig kétszer szállítják el. Megkérdeztük, mely településrészek kapcsolódhatnak be legközelebb a mintaprogramba, de sajnos ezt még nem tudni. „A jövőbeni, pontos célok számunkra sem ismertek, de társaságunk elhivatott abban, hogy szeretnénk minél nagyobb arányban a lakosságot bevonni és együttműködésre késztetni a jövőben” – válaszolta a Depónia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában