Mi célból utazott a 16 éves lány?

2023.12.14. 17:30

Japánba szeretne kijutni a világbajnokságra a 16 éves Medve Natália

A mezőfalvai tizedik évfolyamos Medve Natália habár még igen fiatal, de rengeteg helyen járt már. Bejárta Spanyolországot, Svájcot, Portugáliát, Csehországot, Szerbiát és Romániát is, sőt jövőre Japánba készül. De mi célból utazott a 16 éves lány ennyi helyre? Erről mesélt nekünk.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Natália vagy, ahogy édesanyja becézi Nati jelenleg Mezőfalván él családjával és Dunaújvárosban tanul szakácsnak egy kereskedelmi iskolában. Korábban az általános iskolás éveit még Iváncsán töltötte, itt ismerkedett meg azzal a sporttal, amelynek a mai napig hódol, mi több kimagasló eredményeket is elért már. Édesanyja Éva, lányát első osztályos korában íratta be karate órákra. Nati pedig később versenyeken, majd vizsgákon vett részt, de akkoriban – mint mondta – még félénkebb volt, így a nagyobb áttörés akkor jött, amikor átkerült Dunaújvárosba Schneider László edzőhöz, aki a Hikari Dojo-ban tanítja növendékeit, köztük Natit is.

– Schneider Lászlónál találtam meg a helyemet, nagyon sokat tanultam tőle és minél több edzésen vettem részt, annál magabiztosabb lettem. Neki köszönhetem, hogy bekerültem a budapesti válogatottba is – mesélte a Nati, aki abból is kiokított, hogy mit jelentenek öltözetükön az övek színei.

A kezdő karate tanulók fehér övet kapnak, majd, ahogy fejlődnek úgy léphetnek feljebb a színekben. A fehéret a sárga, narancssárga, zöld, kék, barna és végül a fekete követi. De ezek váltogatása azért nem megy ilyen egyszerűen, a fiatal lány azt is elmondta, hogy az öveken csíkok is vannak, amelyek a fokozatokat jelenik. Magasabb fokozatot elérni pedig sikeres vizsgákkal lehet.

Nati jelenleg barnaöves karatés és hamarosan a fekete övért vizsgázik. Igaz még a ’gyerek’ fekete övért, de, ha betölti a 18. életévét, akkor a felnőttet is megszerezheti egy újabb vizsgával.

Kérdésemre, hogy melyik eredményére a legbüszkébb, szerényen ugyan, de azt felelte, hogy Svájcban az Európa-bajnokságon harmadik helyezést ért el, illetve idén ő nyerte a Diákolimpiát és jutott már ki világbajnokságra is. A jövő évire is szeretne, ami Japánban lesz, de addig azért még jó néhány edzést kell venni. Tanulmányai, illetve szakmai gyakorlata mellett heti kétszer jár edzeni, de a versenyszezonban sűrűbben.

Végezetül arra voltam kíváncsi, hogy mit szeretne elérni a jövőben, amire leginkább azt a választ vártam, ha már a világbajnokságról beszéltünk, hogy a vb első helyét, de nem ez a válasz érkezett. Azt szeretné, ha a gyerekek a jövőben példaképként tekintsenek rá.


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában