Közeleg a tél...

2023.11.10. 17:00

Megkezdődik a téli üzem a közutakon: Fejérben négy mérnökségen várják a "hószörnyek" a munkát

A Közút idén is november 10-én jelentette be hivatalosan a téli üzemmódra való átállását. Az első deres hajnalok már megérkeztek, a hókotrók és sószórók pedig felkészültek a munkára mind a négy Fejér vármegyei mérnökségen: Székesfehérváron, Kápolnásnyéken, Dunaújvárosban és Sárbogárdon egyaránt.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejé Megyei Hírlap

Az időjárási előrejelzések egyelőre nincsenek összhangban a naptárral, jelenleg enyhe az idő és a harmincnapos előrejelzés is enyhe időt jelez. De ez nem azt jelenti, hogy ne lennének téli útviszonyok, hiszen az időjárás is nagyon gyorsan változhat – szögezte le Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Vármegyei Igazgatóságának vezetője, aki pénteki tájékoztatóján jelentette be: november 10-étől a hagyományaik szerint átállnak a téli üzemmódra.

– A felkészülést azonban már nyáron megkezdtük: feltöltöttük például a sótárolókat. Jelenleg is mintegy 5300 tonna só áll rendelkezésünkre. Tavaly 3 ezer tonna só fogyott, ami egy átlagos téli fogyás fele. Ez nemcsak azt jelenti, hogy feleannyi hó volt, mint korábban, hanem azt is, hogy a jeges és síkos időszakok száma is feleződött – mutatott rá az igazgató.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

A télre felkészített járművek

Mintegy huszonkilenc kettős rendeltetésű géppel kezdi meg a téli üzemszakot a Közút Fejér Vármegyei Igazgatósága, amelyek ekéznek, szórnak, járják hajnalban az úthálózatot és végzik a síkosságmentesítést, szükség esetén pedig a hóeltakarítást. Ezenkívül nyolc rakodógép és öt hómaró áll rendelkezésre, bár az előző évek tapasztalataiból kiindulva idén sem lehet tudni, vajon lesz-e miért munkába állniuk. Összesen kilencven fő vesz részt a Közútnál a téli üzemeltetésben, de a 220 fős állományból szükség esetén további erőforrásokat tudnak mozgósítani, tudtuk meg.

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Hóátfúvás ellen és a kerékpárutakon is

A hóvédművek kihelyezésére is ebben az időszakban kerül sor: a Közút 33 kilométeren, a hófúvással veszélyeztetett szakaszokon helyez ki Fejérben ideiglenesen hófogó hálókat és rácsokat. Bár a megyében ennél nagyobb területen tapasztalható az utakon hóátfúvásveszély: mintegy 150 kilométeren kell számítani ilyen veszélyekre havazás esetén – tette hozzá az igazgató.
A Közút Fejér Vármegyei Igazgatósága a megye fő- és mellékúthálózatát kezeli, amely mintegy 1342 kilométert jelent. Ám a kerék­párút-hálózat kezelése is jelentős feladat számukra: az országos jelentőségű, főúthálózat melletti, külterületi kerékpárút-szakaszokról gondoskodnak, amilyen például a Budapest–Balaton (BuBa) kerékpárút, melynek átadásával immáron 35 kilométernyi szakaszt kezelnek. A hivatásforgalmi szakaszokon, mint amilyen Fehérvár környékén fut, ahol télen is kerékpározhatnak, ugyanúgy végzik a síkosságmentesítést, hóeltakarítást, mint az autóutakon.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hierarchikus takarítás

Ha egyszer mégis leesik a hó, a téli üzemmódra felkészített járművek azonnal útnak indulhatnak. Egy-egy ilyen autó 30-40 kilométeres körzetet lát el Fejérben. Egy átlagos téli napon, amikor síkosságra lehet számítani, egy ilyen jármű hajnali fél 4-4 órakor sóval megrakottan elindul, s 2-3 óra alatt elvégzi a szükséges szórást. Nem tudnak tehát mindenhol egyszerre ott lenni, s a főszabály szerint „hierarchikusan” haladnak: először a főút, majd az egyre alacsonyabb mellék­utak következnek. Így tehát egy kis forgalmú bekötőútra utoljára érnek. Ugyanez igaz a hóeltakarításra is. Éppen ezért nagyon fontos az úthasználók együttműködése a tél folyamán – hangsúlyozta az igazgató.

A Fejér vármegyét érintő gyorsforgalmi útszakaszok (M7, M1 és M8) takarítását a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) végzi, az itt tapasztalt felvetéseket tehát nekik kell jelezni (tel.:+36303639090 és [email protected]). A Közút is napi 24 órás ügyeletet tart, mindig fogadják tehát a bejelentéseket (+3622-819-400 és +3622-819-401). Az Útinform oldalán pedig az aktuális útviszonyok és a környező országok úthálózatával kapcsolatos információk érhetők el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában