Ismeretlen magyar katonákat emeltek ki a földből

2023.09.19. 11:30

Exhumálás az alsószentiváni temetőben

Tíz magyar katonát exhumáltak a napokban az alsószentiváni temetőben. Földi maradványaikat elszállították, kísérletet tesznek a személyi azonosításukra, majd ismét eltemetik.

Tihanyi Tamás

Árpádos kadétok is részt vettek a munkában

Fotó: Honvédség

Minap az alsószentiváni temetőben magyar katonák exhumálását végezték el a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság hadisírgondozó szakemberei. A helyszíni kutatás alkalmával az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vármegyei hadisírgondozással megbízott szaktisztje, a MH 6. Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj hivatásos és tartalékos katonái, valamint a székesfehérvári Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium honvédelmi nevelésben részesülő kadétjai működtek közre. 

 Egyelőre névtelenek az alsószentiváni temetőben kihantolt katonák 
Fotó: Honvédség

A feltárás során a második világháború idején elesett tíz ismeretlen magyar katona maradványát emelték ki a földből.

A hősi halált halt magyar honvédek katonai tiszteletadással egybekötött újratemetésére várhatóan Budapesten, a Fiumei úti Sírkert 52-es katonai parcellájában kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában