Ünnep

2023.08.07. 18:00

Két és fél évszázada érkeztek a svábok a településre

Neudörfl. Így nevezték 1773-ban Újbarkot, ahová II. József uralkodása idején telepítettek svábokat. A betelepítés 250. évfordulóját is megünneplik a hétvégén a faluban, ahol ma már egyre kevesebben vannak, akik svábnak vallják magukat, de a sváb gyökereket mégis hűen őrzik.

Borsányi Bea

A német nemzetiségi tájház

Fotó: FMH-Archív / NZP

- Tulajdonképpen két ünnepet tartunk meg szombaton: a helyi német nemzetiségi önkormányzat vetette fel, hogy az évenkénti szokásos búcsút, amely templomunk védőszentjének, Szűz Máriának a napjához, augusztus 15-dikéhez kapcsolódik és a betelepítés 250. évfordulóját kössük össze – mondta kérdésünkre Schnobl Ferenc polgármester, akitől azt is megtudtuk, ez az első ilyen alkalom, mert a svábok betelepítéséről korábban nem emlékeztek meg. A nemzetiségi önkormányzat azonban, akik ma is igyekeznek életben tartani a sváb hagyományokat, úgy gondolta, a kerek évfordulóról nem kellene megfeledkezni.  

Ami a konkrét programokat illeti, péntek délután 5 órakor a művelődési házban író-olvasó találkozóval veszi kezdetét az ünnep, ahol Hartmann Miklós Örömóda és a Széna illata című köteteit ismerhetik meg az olvasók. Az események sora szombaton, augusztus 12-én délután 3 órakor folytatódik. A Fő utcai szabadtéri színpadon ekkor adják át a díszpolgári címet, majd emléktáblát avatnak. A nemzetiségi műsorban szári nemzetiségi tánccsoportok és az énekkar szerepel, valamint Áprily Géza zenés műsorát élvezheti a közönség. A továbbiakban, 17 órától Veréb Tamás fellépése következik, majd az ABBA Show-val folytatódik a délután. A sort 18.15 órakor a Gyémánt Gospel Kórus zárja. A faluvacsorát 19 órakor tartják, ami után nem marad el a bál sem! Az alkalomnak megfelelően a zenét az Eber Kapelle szolgáltatja. A programok természetesen ingyenesek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában