2023.08.12. 10:00
Honnan indult a határon túli sikereket bezsebelő Vál-Völgye Pékség?
Egy ötlet, amely talán már a megálmodásakor sem volt olyan ’kicsi’, mint, amilyennek szánta a megálmodója, Kenéz-Hanyecz Kinga.
Fotó: NZP / FMH
Ahogy azt korábban megírtuk a Vál-Völgye Pékség a hónap elején egy olyan elismerést nyert el, amit kelet-európai pékség eddig még sosem. Az angliai Great Taste Awards névre hallgató neves gasztronómiai versenyen a zsűri egy csillaggal jutalmazta a pisztáciás csigájukat. Ennek apropóján találkoztunk a pékség büszke tulajdonosával, ügyvezetőjével, pékjével Kenéz-Hanyecz Kingával, valamit férjével Kenéz Krisztiánnal, aki a pékség kereskedelméért felel.
Mint Kingától megtudtuk az alapelképzeléstől igen messze szárnyalt az ötletük és enyhén szólva is kinőtte magát a négy év során, amióta elindultak.
– Az elején kezdve, a második kisfiam születésénél fogalmazódott meg bennem, hogy szeretném magam valami másban kipróbálni, mint a szakmám, a marketing. Tudtam, hogy váltani szeretnék, de azt akkor még nem, hogy mire, nem voltak konkrét elképzeléseim. Majd a férjem 40. születésnapján felmerült a kovász ötlete, hogy kovászos kenyeret készítek, néhány hónappal később pedig már az egész utca az én kovászos kenyeremet ette – emlékezett vissza mosolyogva Kinga.
Ekkor már körvonalazódtak a tervek, tudta, hogy szeretne egy saját kis kávézót, ahol sütögethet, de abban a koncepcióban, ahogy azt ő megálmodta nem tudták kivitelezni. Krisztián, Kinga férje volt az, aki szembesítette őt a lehetőségeikkel és készített egy üzleti tervet, hogy hogyan működhetnének pékségként. Kissé átalakították a terveket és elvetették annak ötletét, hogy közvetlenül ők értékesítsék termékeiket a vevőknek, ezt a feladatot átadták a partnereiknek és ők csak magára a sütésre fókuszáltak.
– Jó volt az ötlet, csak be kellett látnunk, hogy nem fér össze a céljainkkal és a lehetőségeinkkel, így mi gyártunk, a partnereink pedig, akik éttermek, szállodák, vendéglátóegységek eladják – mondta Krisztián, aki a pékség kereskedelmi igazgatója.
Kinga közben már megszerezte a pék szakmát, így üzemükben nem csak vezetőként, hanem pékként is jelen van a dolgozóik mellett.
Beszélgetésünk apropójára áttérve, a Great Taste Awards díjra megtudtuk, hogy igen kalandos út vezetett az elismerő csillagig. Kinga éppen tesztelt egy pisztáciás krémet, amivel megkente a tésztát, majd csigákat formázott belőle és röpke 20 perc alatt el is készült a később díjnyertes nyalánkság. De akkor ezt még nem tudták.
Ezzel neveztek az angliai versenyre is, majd kissé zökkenősen, de kijuttatták a zsűri elé, akik csak az íz alapján döntöttek. A zsűritagok ugyanis semmilyen logót, brand jelzést nem láthattak, vakon kóstoltak, majd döntöttek. Augusztus elején pedig jött a hír: bezsebelték a díjat, amit előttük kelet-európai pékség még sosem.
A közeljövőre nézve hasonló terveket szövögetnek, szeretnének terjeszkedni, a nemzetközi piacon még inkább jelen lenni.
Ami pedig a nyertes pisztáciás csiga összetevőit illeti, az szigorúan titkos!