Frissen Fejérből

2023.06.22. 12:30

Példátlan összefogás eredménye – Fehérváron jó iskolásnak lenni!

A székesfehérvári városházán találkoztak az immáron egy évtizedes KÉPES program résztvevői, támogatói, hogy újabb iskolai felújításokat jelentsenek be. Sajtótájékoztatónak indult, végül kerekasztal-beszélgetéssé kerekedett.

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Norbert

Egyedülálló kezdeményezés

A megjelenteket Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, aki emlékeztetett, hogy a 2013-ban kezdődött a „Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért!" célja, hogy a vállalati szféra, Fehérvár önkormányzata és a Székesfehérvári Tankerületi Központ összefogásával olyan beruházások valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtsenek a helyi közösség számára. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt 10 évben voltak könnyebb és kevésbé könnyű évek a cégek, az önkormányzat és a tankerület életében, de az összefogás töretlen, amely azt eredményezte, hogy az országban egyedülálló összefogás jöhetett létre.

Török Szabolcs tankerületi igazgató szintén a hála és a köszönet hangján szólt a jelenlevőkhöz és a polgármester szavaihoz kapcsolódva elmondta, hogy Székesfehérvár országosan is példát mutat azzal, hogy közös ügyként tekint az iskolák felújítására. Kiemelte: „Fehérváron jó iskolásnak lenni, hiszen van egy olyan összefogás, ami róluk szól, értük valósul meg, amely minden tekintetben azt célozza meg, hogy mindamellett, hogy élmény legyen a tanulás, a nevelő-oktató munka is könnyebb legyen.

– Roppant büszke vagyok arra, hogy vezére lehetek az egész okostanterem összefogásnak, amely immáron több pilléren áll. A város és a helyi vállalatok és a KÉPES program részeként a cél az, hogy minden általános iskola rendelkezzen a megfelelő eszközparkkal és olyan képzett, az új módszereket ismerő és szívesen alkalmazó pedagógusokkal, akik felkészítik a gyermekeket – fogalmazott Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője, aki szintén köszönetet mondott az összefogás minden résztvevőjének. Hangsúlyozta, jelenleg a program közepén járnak és izgatottan várja a következő időszakot is. 2023-ban a Németh László Általános Iskolában jön létre egy digitális tanterem.

Megtelt a fehérvári városháza kistanácsterme.
Fotó: Nagy Norbert

Újabb iskolák udvara újul meg

Bozai István városgondnok a KÉPES program részeként megújuló iskolákat jelentette be. Az Önkormányzat tulajdonában lévő és a Tankerület fenntartásában működő általános iskolák közül a Felsővárosi Általános Iskola, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola külső tereinek megújítására kerül sor. A felújítási munkálatok nagy részét a szünidő alatt, illetve az őszi hónapokban a Városgondnokság szakemberei végzik majd el. Bozai hangsúlyozta, hogy elsősorban szabványosítási és felújítási munkákat fognak végezni az intézményekben. Az előbbiről megjegyezte, erre azért van szükség, mert ami nem jó és nem szabványos, valamint nem szabványosítható, azt el kell bontani. A legnagyobb munka a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán fogják végezni.

Fejlesztések:

Felsővárosi Általános Iskola: Régi korszerűtlen műfüves pálya lebontása; a meglévő homokozó felújítása napvitorlával; új, Városgondnokság által gyártott homokozó telepítése napvitorlával.

Széna Téri Általános Iskola: régi kiülő elbontása; labdafogó háló telepítése a sportpálya köré - a vonalazás és kézilabdakapuk újrafestése; kültéri ábrák festése; kosárlabdapalánk és teqball asztal áthelyezése, 30 fő befogadására alkalmas kültéri tanterem, kiülő építése, négy darab fitnesz eszköz lebontása, fatörzset körülvevő ülőkék, növényültetés.

Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola: régi, korszerűtlen rönkpadok és rönkeszközök elbontása – helyette udvari játszóeszközök telepítése (kéttornyos mászóvár, trambulin, ügyességi játékok, 200 négyzetméter ütéscsillapító gumilap); 70 fős kórus fellépésére alkalmas emelvény, valamint 30 fő befogadására alkalmas kültéri tanterem, kiülő építése; labdafogó háló telepítése; kültéri ábrák festése; streetball és kézilabda kapuk, valamint  szusszanó padok kihelyezése, magaságyások telepítése.

Hála és köszönet

Jelen voltak a kezdeményezett iskolák igazgatói is, akik örömmel nyugtázták, hogy az általuk vezetett intézmény tovább fejlődhet. Mindannyian kiemelték az összefogás erejét, amely segít abban, hogy a gyerekek boldog felnőtté válhassanak. Lórodiné Lajkó Ágnes, a Széna Téri Általános Iskola igazgatója például elmondta, hogy mérhetetlenül büszke arra, hogy a városban elsőként még 2019-ben az ő iskolájukban alakítottak ki okostantermet, amivel nem csupán egy tanterem újulhatott meg, hanem ennél sokkal többről volt szó: az élménypedagógián keresztül, öröm lett a tanítás és a tanulás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában