Frissen Fejérből

2023.06.02. 20:00

Megalakult a Falugondnokok Fejér és Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Fejér és Komárom-Esztergom vármegyében eddig nem volt olyan egyesület, amely a kistelepüléseken dolgozó falu-, és tanyagondnokok munkáját segítette volna, ezért a móri és a bodméri gondnokok kezdeményezésére péntek délután Vértesacsán ültek össze az érintettek, hogy saját civilszervezetet alapítsanak.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amikor mintegy három évtizeddel ezelőtt megalakultak az első falu-, és tanyagondnokokat összefogó civil szervezetek, praktikusan több megye fogott össze és hozott létre egy-egy közös egyesületet, így pl. a Duna-Tisza közén létezik öt vármegyét tömörítő egyesület is. Ám a Fejér, illetve a Komárom-Esztergom vármegyei gondnokok korábbi alacsony száma nem tette indokoltták, hogy a két vármegye csatlakozzon valamelyik társuláshoz. Az idő most érett meg erre, így az érintettek egy alulról jövő kezdeményezésnek köszönhetően péntek délután a vértesacsai Falugondnokok házában találkoztak.

Az eseményen a falugondnoki szolgálatban és képzésben több évtizedes tapasztalattal bíró Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron megyei Egyesületének elnöke bábáskodott az új szervezet megszületésében. A feol.hu kérdésére elmondta, a már működő civil szervezetek leginkább szakmai kérdésekben segítik a tagjaikat, illetve továbbképzéseket is szerveznek, hogy mindig naprakészek legyenek a munkájukat illetően. 

Hazánkban falugondnoki szolgálat az ezer fő alatti településeken működhet, míg 1500 feletti lakosságszám esetén - amennyiben a településhez tartozik olyan külterület, ahol minimum 70 fő él - tanyagondnoki szolgálatot működtethet az önkormányzat. Magyarországon egyébként közel 3200 települési önkormányzat dolgozik, közülük körülbelül kétezernek van falu-, vagy tanyagondnoki szolgálata. 

Péntek délután a két említett vármegyéből 24 résztvevő vett részt az alakuló ülésen, ahol először egymással ismerkedtek meg a falu,- illetve tanyagondnokok. Kozma Judit a szolgálat és konkrétan a vértesacsai falugondnoki ház történetéről is mesélt az egybegyűlteknek és megosztotta tapasztalatait arról, milyen előnyökkel jár egy gondnokokat tömörítő egyesület. A találkozó végén a résztvevők megalapították a Falugondnokok Fejér és Komárom-Esztergom megyei Egyesületét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában