Frissen Fejérből

2023.05.12. 17:00

Görög István ezredesé az idei Velencei-tóért díj

Május 12-én, pénteken ötödik alkalommal adták át a Velencei-tóért díjat. Ezúttal Görög István ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark nyugalmazott ügyvezetője vehette át a kitüntető elismerést.

S. Töttő Rita

Görög István ezredes Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől vehette át a Velencei-tóért díjat május 12-én Kápolnásnyéken

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Balsay István, Csonki István, Schmidt Egon és Lukács László után Görög István ezredes sok évtizedes munkáját ismerte el a Velencei-tóért díjjal az elismerést alapító kuratórium, melyet a május 12-i velencei-tavi turisztikai évadnyitón adtak át az elismertnek Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon Eseményközpontban.

- Görög ezredes úr a magyar katonai hagyományőrzés kiemelkedő alakja, olyan időkben is kiállt a honvédelem ügye mellett, amikor mindenki azt hitte, hogy mindörökre kitört a világbéke, s a katonai konfliktus árnyéka soha nem vetülhet már erre a térségre. Látjuk, hogy sajnos ez nem így volt, s azoknak volt igazuk, akik azt mondták: a honvédelmi hagyományok ápolása nem csupán a múlt megőrzése és a hagyományok ápolása miatt fontos, de sajnos a jövőre tekintve is tartogat fontos tanulságokat – mondta a díjátadást megelőzően Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az elismertet méltatva.

Görög István lelkesedésének, közösségépítő munkájának köszönhető a pákozdi Katonai Emlékpark létrehozása, amely az elmúlt években a Velencei-tó térségének kiemelkedően fontos turisztikai attrakciójává vált.

Görög István laudációjában elhangzott: kreatív, együttműködésekben gondolkodó szakember, áldozatos és eredményes munkájával ezredesként a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetőjeként és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökhelyetteseként megalapozta a Velencei-tó környékén zajló hazafias honvédelmi nevelést, a régióhoz kötődő történelmi események megismertetését és felelevenítését, valamint fáradhatatlanul szolgálja a Velencei-tó térségének népszerűsítését.

A díjazott megköszönve az elismerést, hangsúlyozta: a díj – hiába van rajta az ő neve -, mégiscsak egy egész közösséget illet. Az összefogás az, ami lehetővé tette a munkát, amit végzett a térségben, a térségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában