Múltidéző

2023.05.02. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Házi Péter

Lazult erkölcsök
Hogy mily lazult erkölcsök uralkodhattak Dunapentelén, tanúsítja az a két eset, amelyekről 1893-ban számolt be a Székesfehérvár és Vidéke. Izinger István herczegfalvi lakos Dunapenteléről ballagott hazafelé, amikor hatalmas ütést érzett fején, mely a földre terítette. „Hamar legyőzve a kábultságot, felugrott és szembeszállt támadóival. Megragadta az egyik rabló nyakán a ruhát, azonban ez kiszakítá magát keze közül, úgy, hogy a mándlijából jó darab kihasadt. Azonban a két támadó leteperte Izingert és elvették tőle 104 forintját.” A tetteseket, így Herman Mihályt, akire hasadt mándlijárói ismertek rá, és Benkes György dunapentelei lakosokat a csendőrség elfogta. És itt a másik eset: Stuhl József csendesen borozgatott a dunapentelei korcsmában. „Esteledvén az idő, a hazamenetelre gondolt s fizetett. Midőn elővette tárczáját, két odavaló polgár, Maszlagi Mihály és Kovács István éhes szemekkel nézték, és összebeszéltek, hogy megrabolják attól Stuhlt. Leteperve őt, elvették mintegy 30 forintot tevő készpénzét. A két tolvaj szintén a csendőrség magas pártfogásába jutott.”

9200 busz volt a terv
A fehérvári Ikarus gyárban – amint arról a Fejér Megyei Hírlap 1983 májusában beszámolt – 1982-ben 8542 autóbusz készült, a termelési érték elérte a 8,2 milliárd forintot. 1982-ben is több új konstrukció hagyta el a szerelősorokat. Elkészült a kiemelkedő sikert hozó repülőtéri autóbusz prototípusa, sorozatban készültek a 250.59-es típusú luxus­autóbuszok és megkezdődött a francia Renault cég alvázára az 543.16-os típusjelű kisbuszok gyártása is. 1983-ban 9200 autóbusz gyártását tervezték Fehérváron.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában