Rendszerhiba

2023.03.10. 19:00

Válon biztosan probléma, de máshol is gondot okozhat

Vál Önkormányzata a napokban arra hívta fel a helyi adózók figyelmét, hogy az országos adó szakrendszerben a verzióváltást követően fennakadások tapasztalhatóak, ami több problémát is okoz a helyi adóügyek intézésével kapcsolatban.

Borsányi Bea

Forrás: Pixabay.com

Probléma merült fel többek között a 2022-2023-as évben benyújtott ingatlan eladás, -vásárlás, és ingatlanöröklés bejelentésével, amely után a korábbi tulajdonosok részére került kiállításra a helyi adó megfizetéséről szóló határozat. Az ugyanezen időszakban benyújtott alapterületi módosításokat követően is a régi négyzetméter került feltüntetésre a határozatokban. A rendszerhiba miatt előfordulnak hibás lakcímek és postacímek, illetve nem érkeztek meg a vállalkozók részére elektronikus úton küldendő határozatok, és az 1000 négyzetméter feletti telekadóról szóló határozatok sem. Ugyanez miatt eltérés mutatkozhat az iparűzési adó egyenlegében és nem dolgozhatók fel az egyszerűsített adómegállapítási módra vonatkozó bejelentések sem.

A hivatal tájékoztatja azokat, akik nem kaptak határozatot, vagy hibás határozat miatt kértek javítást és azt március 15-ét megelőzően nem kapják meg, hogy az első féléves adóbefizetés határideje a helyes adattartalommal rendelkező határozat kézhezvételétől számított 15 nap. Az ügyintézés folyik, de a fent jelzett hiba miatt tovább tart. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában