Frissen Fejérből

2023.02.24. 17:30

A tervek szerint két hetet vesz igénybe a kis Budai téglaomlás során keletkezett károk helyreállítása

Ahogy arról már beszámoltunk szerda délután téglák potyogtak a Székesfehérvári Szent Imre Gimnázium melletti épület tűzfalából az iskola tetejére és a járdára.

Déri Brenda

Fotó: NZP / FMH

A kárelhárítást a szakemberek azonnal megkezdték és arra az időre le is zárták a kis Budai út érintett szakaszát. Utánajártunk, hogy kinek a tulajdonában áll az épület, amelyből a téglák is potyogtak, illetve mik lehettek a tűzfal megcsúszásának lehetséges okai. Az önkormányzattól megtudtuk, hogy a Budai út 2. számú épület – melyben lakott bérlakások vannak – tulajdonosa az önkormányzat, üzemeltetője pedig a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 

Megkeresésünkre a következőt mondták: 

Szerdán délután érkezett a Kft-hez a jelzés arról, hogy az épület tűzfalából egy hozzávetőleg 3 méteres szakasz meglazult és rádőlt a Szent Imre iskola tetejére. A helyszínre siető szakemberek lezárták az érintett szakaszon a járdát, valamint a tűzoltóság kollégáinak és darus autójának segítségével sikerült leemelni azokat a téglákat a tetőről, amelyek onnan lecsúszva balesetveszélyesek lettek volna a járókelőkre.

Az okokat boncolgatva pedig elárulták, hogy a szakemberek szerint – az épület életkora mellett – az elmúlt időszak gyakran viharos időjárása, illetve a kis Budai úton az állandó, nagy forgalom okozta folyamatos rezgés, vibráció együttes hatása miatt csúszhatott meg a tűzfal.

Továbbá az önkormányzat arról tájékoztatott minket, hogy az elsődleges élet- és balesetveszély elhárítása után a tűzfalszakasz és a sérült tetőfedés teljes helyreállítása következik, ami az épület magassága és a tűzfal elhelyezkedése miatt komoly szervezést igénylő feladat.

A tervek szerint két hetet vesz majd igénybe a tetőn még szükséges bontások és helyreállítás elvégzése, valamint a Szent Imre iskola tetőszerkezetében keletkezett károk kijavítása. A tető megközelíthetőségére a szakemberek két módszert vizsgáltak. Az egyik egy, a tűzoltóságihoz hasonló darus autó lenne, ám a kis Budai út fontos forgalmi csomópont, így nem szeretnék annak egyik sávját a javításokhoz szükséges időre, körülbelül két hétre lezárni. Ezért végül egy ideiglenes állványzat helyszíni felépítése mellett döntöttek. Így a gépjárműforgalom fenntartható marad, a gyalogos forgalmat azonban érinti majd: az épület alatti járdaszakasz a teljes hibaelhárítás végeztéig lezárva marad. Az állványszerkezet építését az időjárási körülményektől függően megkezdik, a javítás pontos időszakáról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk – fogalmaztak. 

Kapcsolódó: 

 

 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában