Beszélgetés: új élet a régi pajtákban

2023.01.04. 09:00

Lakás vagy kulturális tér? – Erről diskurálnak januárban Kápolnásnyéken

Hamarosan megkezdődik a kulturális szezon a településen: a Kreatív Európa projekt részeként szerveznek előadássorozatot Csűrök és pajták: a lakás és a kultúra minőségi terei címmel.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Január 13-ig az info@muveszetinepfoiskola. hu-n lehet jelentkezni arra az előadássorozatra, mellyel gyakorlatilag megnyitja a 2023-as év kulturális szezonját a Velencei-tó térségében a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. A kápolnásnyéki központú népfőiskola egy erdélyi és egy németországi szervezettel együttműködve nyert pályázatot a Kreatív Európa keretében, ennek köszönhetően valósíthatják meg a Liszt Művészházban a Csűrök és pajták: a lakás és a kultúra minőségi terei című előadássorozatot. Ennek keretében, egy izgalmas kulturális-építészeti tematikában szólalnak fel az előadók. A megnyitót követően január 17-én 9 órakor Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke szól először az Épített örökség – közösségépítés a Művészeti Népfőiskola munkájában témájáról.

Fotós: Nagy Zoltán Péter / FMH

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a XXI. század kulturális-közösségi tereiről beszél, feltéve a kérdést: szükség van-e újak létrehozására? A konferencia következő vendége Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója lesz, aki a gazdasági épületekben megvalósított néprajzi kiállításokról tart előadást. A nap következő vendégelőadója Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, a Vidéki múzeumok Szövetsége elnöke és Kmellár Viktória néprajzos- muzeológus, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának munkatársa. Tőlük a vasi skanzenről kaphatunk képet. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója is izgalmas témát hoz: a „Közösségi terek és eredmények a közművelődésben” címmel tart előadást. A konferencia a továbbiakban Rodics Gergelynek, az Agri-Cultura-Natura-Transylvaniae Egyesület elnökének 

Az építészek és művészek együttműködéséből nagyszerű dolgok születhetnek című előadásával folytatódik, melyben szó lesz a csűrátalakítási mintatervek létrehozásáról magyarországi, erdélyi és német alkotók bevonásával. Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója a puritán terek életre keltéséről mesél, majd Tóth János, a Hagyományok Háza hálózatvezetője következik, aki a Csűrök és pajták – funkcióváltás vagy hangsúlyeltolódás? című előadásával zárja az előadások sorát. Ezt követően lesz lehetőség kerekasztal-beszélgetés keretében összegezni a hallottakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában