Frissen Fejérből

2022.12.11. 15:30

A huszárokra és a limanowai csata eseményeire emlékeztek Fehérváron (galéria)

Katonai tiszteletadással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar huszárokról vasárnap délben a Városház téri huszáremlékmű előtt. A helyőrségi zenekar és a feszes vigyázban álló huszárok és hagyományőrzők sorfala között jutottak a koszorúk a szobor talapzatához.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Számos néző és az első fényesesen fagyos téli nap szeme láttára koszorúztak meg 26. alkalommal a tízes huszárok emlékművét a Városház téren. A talapzat tövében a fehérvári, kék mentés huszárok kivont karddal, szuronyt szegezve álltak díszőrséget. A helyőrségi zenekar bevezetőjének a több helyről érkező déli harangszó vetett véget és mindkettőt feszes vigyázban hallgattak a huszárok és más csatlakozó hagyományőrző csoportok. Aztán a templomok tornyaiból érkező érces hangok ütemét egyszerre mozduló, macskakövekhez csapódó csizmák dobbanása váltotta fel, véget vetve a mozdulatlanságnak. Bevonult a Fehérvári Huszárok Egyesületének alakulata a térre, égszínkék zsinóros ruhában, karddal és csákóval. 

A szervezet vezetője Ampli Ferenc őrnagy engedélyt kért Cser-Palkovics Andrástól, hogy megtarthassák a rendezvényt. A polgármester ezt megadta és egyben köszönte a rendezvény sikerének érdekében elvégzett munkát, valamint szóban és ajándékkal is megköszöntette őket az egyesület fennállásának 25. évfordulója alkalmából. Az Ampli Ferenc vezette csoport sem maradt adós, egyenruhát, valamint annak viseléséhez való jogot adományozott a nagyváros vezetőjének. Cser-Palkovics hangos szóval köszönt a huszároknak, és a téren mennydörgött a felelet: Erőt, Tisztességet! 

A sok szereplő és a nézők miatt szinte átjárhatatlanná vált a szobor közvetlen környezetében a tér, így alig tudtak a járókelők eljutni a Piactér felé. A megemlékezés azonban ment tovább, hiszen ezen a megyeszékhelyen olyan kiemelt helyen áll a huszárság emlékének őrzése, hogy Székesfehérvár az egyetlen olyan város, aminek két huszárszobra is van. 

Aztán vers következett a limanowai csata részleteivel, muszkákról és hadi eseményekről, golyózáporról és kimerülésről. 

 

Lévai Miklós a  Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete (HOHE) elnöke hangsúlyozta beszédében, hogy bár még nem hangzott el az ünnepélyen, de a limanowai küzdelemben maguk a fehérvári huszárok is részt vettek. A nyugállományú alezredes is dicsérte a 25 éven át tartott kiváló munkát, melyet a Fehérvári Huszárok Egyesületének akkori, alapító, és mostani tagok is nyújtottak és nyújtanak ma is. 

A HOHE vezetőjének beszéde után megkezdődött a koszorúzás, a helyőrségi zenekar adta ütemre. Megyei, városi vezetők, a Fehérváron állomásozó katonai alakulatok, a limanowai hagyományőrzők nevében is került koszorú a lovas szobor lábához, de lerótták tiszteletüket a hagyományőrző egyesületek, civil szervezetek és persze maguk a huszárok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában