Frissen Fejérből

2022.11.27. 20:01

Csókakőn is fellobbant a láng (képgaléria)

Immár 12 éve kezdődött el az a változatos műsorfolyam, ami Csókakőn az adventi gyertyagyújtás.

Palocsai Jenő

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy sok más településen, a vár alatti községben is az önkormányzat szervezi, ám ez csak abban nyilvánul meg, hogy Fűrész György polgármester minden adventi vasárnapon mond egy rövid köszöntőt azon a színpadon, ami kifejezetten csak a várakozás idejére épül. Ezt leszámítva minden a civilek feladata, márpedig az efféle szerveződésből nincs hiány. Az ezerötszáz lelkes Csókakőn mintegy másfél tucat egyesület, klub, alapítvány és szervezett társaság munkálkodik a falu jobbátételén.

Éppen ezen szervezetek, valamint a helyi iskola és óvoda adják a műsort is az adventi színpadon. Mindig valami újjal és nagy izgalommal készülnek a fellépésekre, ezért a november hónap mind zsúfolt, hiszen mindenki énekpróbákat tart.

A gyertyagyújtók személye is más, mint azt sok helyen tapasztalni. Ott sosem a település vezetője, vagy a képviselő testület tagjai keze nyomán lobbant a láng, hanem a közösség megbecsült tagjai, a faluért sokat és önzetlenül dolgozó személyeket kérik fel erre a feladatra, tehát Csókakőn igazi megtiszteltetés gyertyagyújtónak lenni.

 

Ebben az évben az első adventi vasárnapon Törő Gábor gyújthatta meg a gyertyát, de nem csak mint országgyűlési képviselő, hanem mint az aktív közösség, ezen belül is a Szent Donát Borrend tagja. A védőszent smaragd taláros lovagjai minden adventi vasárnapon forralt borral és süteménnyel ajándékozzák meg az adventi műsor nézőt.

Törő Gábor az adventi színpadon állva azt mondta: -Sok családban van harag, félreértés, és az advent időszaka arra is jó, hogy ez a békétlenség elmúljon. És az is fontos, hogy valahol bizony dörögnek az ágyúk. Ezért is kívánom, hogy legyen béke a családokban és a nagyvilágban.

Hortyik Gábor katolikus pap a bölcsességről mondott egy történetet, aminek legfőbb tanulsága az volt, hogy a legfontosabb a szív, a szeretet és ha a szívünk szavára hallgatunk, jó lesz az irány és a bölcsesség majd érkezik a mindennapok tapasztalataival.

A Csókakői Egyházközség világi elnöke, ifj. Sörédi Pál is mondott pér szót a népes nézőseregnek, felhívva a figyelmet az adventi várakozás fontosságáról és annak meghitt pillanatairól.

A színpadon ezen a vasárnapon a hittanos gyerekek, a Csókakői Várbarátok Társasága és a Nőklub lépett színpadra, sok dallal és verssel.

Az esemény végén még sokáig beszélgettek a közösen ünneplők, akik közül a rutinosabbak már tudják, hogy jobban esik a frissen főzött, fűszeres forraltbor saját bögréből, mint eldobható, műanyag pohárból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában