Frissen Fejérből

2022.11.30. 19:13

Adventi kiállítás nyílt az Aranybulla Könyvtárban (képgaléria)

Gyönyörű csipkék kerültek az Aranybulla Könyvtár Alapítvány kiállítási vitrinjeibe. Tíz alkotó munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

Baráth Eszter

Fotó: Nagy Norbert

A Fehérvári Csipkebokor Alkotókör kiállítását nyitották meg szerda délután az Aranybulla Könyvtár Alapítvány épületében. Az alkotókör – vagy ahogy magukról beszélnek, a baráti kör – tíz alkotójának munkáiból állt össze a tárlat. A kiállításon terítők, nyakékek, különböző dísztárgyak, sőt még egy kalap is látható, amelyek mindegyikét aprólékos csipke alkotja.

 

A kiállítás megnyitóján a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola ötödik osztályos tanulói énekei keretezték. Gonda Emma, a Magyar Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságának alelnöke a megnyitón elmondta, a csipke a reneszánsz korában, először a királyi és a nemesi udvarokban jelent meg Magyarországon. – Korábban, amikor a Fejér Megyei Művelődési Központban dolgoztam, akkor a Csipkebokor Alkotókör elődje is az intézményben tevékenykedett. Ott ismerkedtem meg a csipkeverőkkel és a csipkeveréssel, és azóta is csak csodálni tudom azt, amikor számtalan verőkével, számomra szinte követhetetlen mintákat tudnak életre kelteni – mondta Gonda Emma. Kiemelt egy másik kapcsolódási pontot is, hiszen az általa alelnökölt társaság évről évre szervez nyári tábort az ország csipkeverői számára. Gonda Emma tiszteletét fejezte ki az alkotók felé, hiszen mint mondta, ez a művészet az alázat és a türelem megtestesítője is.
A kiállítás 2023. január 13- ig várja a látogatókat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában