Megemlékezés

2022.10.12. 07:30

Mécsesgyújtás az Országzászló téren, Székesfehérváron

A Fejér Szövetség és az Országzászló Védnöki Testület mécseseket gyújt „A magyar katona halhatatlan dicsőségének” emlékére Székesfehérvár román megszállás alóli felszabadulásának és a Nemzeti Hadsereg bevonulásának 103. évfordulós napján október 12-én, szerdán 18 órakor az Országzászló téren.

V. Varga József

A Nemzeti Hadsereg bevonulása Székesfehérvárra 1919. október 12-én

Forrás: Archív

Állítsuk helyre, mi, megyei, városi közemberek és köztestületek, ami helyreállítandó, és őrizzük meg, ami értékálló. Bory Jenő obeliszkje a „dicsőséges magyar katona” tiszteletére nem csupán helyreállítandó, de emlékével, emlékezetünkkel meg is őrizendő! – szól az Országzászló Védnöki Testület felhívása annak évfordulóján, hogy 1919. október 12-én szabadította fel Székesfehérvárt a román megszállás alól a néhány hónappal korábban megalakult Nemzeti Hadsereg.

– Az obeliszk a román megszállás alól felmentő, a rendet helyreállító alakulatok bevonulásának emlékére 1920-ban állíttatott és 1946-ban ledöntetett, s törve, a földre hányva hevert még 1973-ban is legott az áldozatvállalást és múltunkat eltörölni vágyók szándékától – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke. – Bory Jenő alkotása, ezáltal a „dicsőséges magyar katona” tisztelete, a Nemzeti Hadsereg közemberének emléke helyreállítandó, aki a Nagy Háború után még egyszer fegyvert fogott a kezébe, hogy román fegyveres ne garázdálkodjék tovább ott, ahol semmi keresni valója nincsen! 102 évvel ezelőtt, 1920. október 17-én állították és avatták fel a Bory Jenő által készített emlékművet Székesfehérvár délnyugati határában a román megszállás alól felszabadító Nemzeti Hadsereg tiszteletére.

A Fejér Szövetség, az Országzászló Védnöki Testület és a Hétvezér Estek rendezősége Burján Zsigmond: Szétszakítva című filmjének vetítésére hívja az érdeklődőket október 18-án, kedden 18 órára a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központba (Fürdő sor 3.).

A magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékműve – Bory Jenő, 1920. Rekonstrukciós látványterv-dokumentáció
Forrás: Fejér Szövetség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában