MH 43

2022.10.07. 15:30

Mártír tábornokaink emléke előtt tisztelegtek Fehérvár katonái

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában is műsorral tisztelegtek az 1849 október 6-án, az aradi vértanúk; köztük az alakulat névadója, Nagysándor József vezérőrnagy emléke előtt.

Gyimóthy Levente

Fotó: Dömsödi Richárd

Mint Bánhalminé Simon Katalin hadnagy emlékező előadásában elhangzott: a 173 éve mártírhalált halt tábornokok azon küzdelem és áldozatvállalás szimbólumává váltak, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott, nemzeti függetlensége megteremtéséért, a társadalmi haladásáért. 

A szabadságharc megmutatta, hogy az összefogásnak köszönhetően milyen ereje van a magyarságnak – hiszen a hazai haderőt a Habsburg rezsim csak az orosz cári csapatok segítségével tudta leverni.

Arról is szó esett, hogy a világosi fegyverletételt követően a börtönök megteltek, a tiszteket lefokozták, közlegényként az osztrák hadseregbe sorozták, megalázó beosztásukban pedig éveket töltöttek. A haditörvényszék 1849 szeptember végén ült össze, ahol a tizenhárom tábornok ügyét tárgyalták és a vádlottakat felségsértés címén halálra ítélték. 

Kivégzésük egyben bevezetését is jelentette egy megtorló hullámnak, amelynek során további, mintegy harminc, volt honvédtisztet végeztek ki és közel hatszázat ítéltek halálra, majd kegyelemből fogságra. 

Ha a rájuk rótt halálos ítéletet elkerülték is, életsorsuk derékba tört. A várfogságban töltött nehéz évek alapján éppúgy október hatodika áldozatai voltak ők, mint kivégzett társaik.

A nemzeti gyásznapon elhangzottak Nagysándor József tábornok híressé vált utolsó szavai: ,,De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben! Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett”.

Fotós: Dömsödi Richárd

Az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével bemutatott műsorban Péntekné Bazsonyi Zsófia tizedes adott elő a kort megidéző huszárnótát, Szabó Miklós alezredes pedig Ady Endre: Október 6. című költeményét szavalta el.

A megemlékezésen Vokla János ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, Topor István ezredes, a Magyarországi NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka, Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, továbbá Németh Sándor őrnagy, a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század parancsnoka is koszorúzással, főhajtással tisztelgett a mártír honvédáldozatok emléke előtt.

Fotós: Dömsödi Richárd

Az emlékműsort követően Vokla János ezredes, valamint Németh Sándor őrnagy és Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa a székesfehérvári Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán található Aradi tizenhárom mementónál is elhelyezte a kegyelet koszorúját.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában