Frissen Fejérből

2022.10.10. 20:00

A 164 éve született Prohászka Ottokárra emlékeztek

Születésének 164. évfordulóján szentmisével és közös imádsággal tisztelegtek a püspök előtt.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Október 10-én hétfőn délután, a születésének napján emlékeztek meg Székesfehérváron, a magyarországi Katolikus Egyház egyik legprominensebb személyiségéről Prohászka Ottokárról, egykori megyés püspökről, a neki szentelt templomban.

A 16 órakor kezdődött megemlékezésen Mózessy Gergely, a Püspöki Levéltár igazgatója emlékezett meg a püspök politikai életútjáról. 

Prohászka Ottokár korának nem mindennapi személyisége volt. Nem vitás, hogy a modern katolicizmus támogatója volt és nagy elhivatottsággal támogatta a liberális katolikus gondolkodást. Az akkor ellenzékinek számító hite mellett a végsőkig kiállt. Prohászka szavait az évek múlásával sem változtatta meg. Ahogyan Mózessy Gergely fogalmazott: Az eszméi  ugyanazok voltak 1890-ben és maradtak 1920-ban, csak a világ változott meg.

Prohászka korában a püspököket még az uralkodó jelölte ki. 1905. október 17-én Ferenc József király volt, aki székesfehérvári püspökké nevezte ki, pápai megerősítést pedig december 11-én kapott. Rómában szentelte püspökké X. Piusz pápa december 21-én, Városy Gyula kalocsai érsek és Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspök segédletével. A püspöki széket 1906. január 21-én foglalta el és haláláig Székesfehérvár 15. megyés püspöke.

Születésének évfordulóján Spányi Antal megyés püspök celebrált szentmisét a püspök emlékezetére.

Az ország számos pontjáról érkeztek a Prohászka Imaszövetség tagjai is az ünnepi alkalomra, és a szentéletű püspök példájára a magyar egyházban új papi és szerzetesi hivatások születéséért imádkoztak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában