Most a város többi növénye jön

2022.05.05. 17:00

Elkészült a Virágóra, amerikai kövirózsákkal, papagájlevelekkel

Befejeződött a Virágóra beültetése, újra zöldellő növények sokasága díszíti a Fő utca egyik látványosságát. Egyúttal a városgondnokság kertészei elkezdték az egynyári virágok kiültetését a város virágágyásaiba.

Héjj Vivien

Egy korábbi kompozíció ihlette a nyertes ültetési tervet

Forrás: Városgondnokság

Az előkészítő munkák után immár az ültetés következett. Előző héten a kertészek kiszedték a késő ősszel és tél végén is virágzó árvácskákat, és előkészítették a talajt az egynyári palánták fogadására. A hét elején aztán elkezdődött a Virágóra beültetése, s mára újra teljes pompájában megcsodálható az évről évre megújuló virágágyás.

A hagyomány szerint ezúttal is a lakosság választhatta ki, hogy az Izsáki János kertész által elkészített beültetési tervek közül melyik valósuljon meg 2022 tavaszán. A legtöbb, szám szerint 2684 voksot kapott tervet egy régebbi beültetés ihlette. Az idei kompozíció zöld színét az amerikai kövirózsák, a piros és fehér árnyalatokat begóniák, a lilás színvilágot pedig papagájlevelek biztosítják.

A Virágóra kialakításával egyidejűleg a városgondnokság munkatársai a Városház téri II. világháborús emlékműnél megkezdték a virágágyások megtöltését, az egynyári növények beültetését. A belváros virágosítása után a strandnál, a Zichy ligetben, a Szent István téren és a Halesz parknál – az 1888-ban közadakozásból emelt székesfehérvári vértanúk emlékoszlopa előtt – és a Petőfi parkban folytatódnak a virágültetések.

A munka nagyjából két hetet vesz igénybe, és összesen mintegy ötezer tő egynyári palánta kerül ki a megyeszékhely közterületeire. A növények fajtája rendkívül változatos, így a város virágágyásaiban láthatunk begóniát, bársonyvirágot, különböző zsályafajtákat, valamint pillangó- és nebáncsvirágot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában