Frissen Fejérből

2022.02.08. 08:00

Soha nem látott fejlődés előtt áll Úrhida

A lakosság demográfiai összetétele és az újonnan beköltözők életkora jól mutatja, Úrhida továbbra is az ország legfiatalabb települései közé tartozik.

V. Varga József

Az új bölcsőde látványterve

Forrás: Önkormányzat

– Az elkövetkező években azoknak az infrastrukturális gondoknak a megoldására törekszünk, amelyekkel a lakosság életminőségét javítani tudjuk. Az elmúlt fél évben több, régóta tervezett beruházás megvalósulásához sikerült közelebb kerülnünk, ezek közül a legjelentősebb az új iskola és az új bölcsőde építése, illetőleg a Kossuth utca felső szakasza felújításának befejezése – mondta Bognár József polgármester. 

 

– A község talán soha nem látott fejlődés előtt áll. Szükség is lesz rá, hiszen a kormány családpolitikai intézkedéseinek hatására nagy számban kezdődtek meg az építkezések nálunk mindannak ellenére, hogy nem tartozunk a falusi csok által támogatott települések közé.

Folytatódik a Kossuth utca felújítása

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Kossuth utca felső szakaszának felújítására benyújtott pályázatuk 283 millió forint támogatásban részesült. A kedvező időjárásnak köszönhetően január elején megkezdődött a munka. A fejlesztés a kis Jókai utcától, a Dózsa utcai elágazó közötti szakaszt érinti, a beruházás sajátossága, hogy „kerítéstől kerítéséig” tart. 

 

Hasonlóképpen az előző szakaszhoz, az út jobb oldalán alakítják ki a zárt csapadékvíz-elvezető csatornát és felette az útburkolattól kiemelt szegéllyel elválasztott járdát. Az utat 4 méterről 5,5 méterre szélesítik, megváltozik a nyomvonala és a szintje is. Azért, hogy a kiépített szennyvízcsatorna nyomvonala a későbbiekben ne süllyedjen meg, teljes útalapépítéssel számolnak, és a kivitelezés során kicserélik az ivóvízhálózat eternit csővezetéket is.

Aláírták az új iskola tervezési szerződését – középen Török Szabolcs tankerületi igazgató és Bognár József polgármester Forrás: Tankerület

 

– Az örvendetes módon egyre szaporodó gyermeklétszám miatt az óvoda épületében 2017-ben saját forrásból kialakított 14 fős bölcsődei csoportszoba a településen jelenleg élő 95 bölcsődés korú gyermek ellátásához már nem elegendő. Sőt, az ugyancsak növekvő óvodai létszám miatt 2019-ben a tornaszobából is óvodai csoportszobát kellett kialakítanunk – emelte ki Bognár József. – A képviselő-testület mindezek figyelembe vételével egy új, kétcsoportos, 24–28 gyermek befogadására alkalmas új bölcsőde létrehozásáról döntött. Folyamatban vannak az előkészítő munkálatok, elkészültek a tervek, bírjuk a megyei önkormányzat támogatását, és várjuk a pályázatunk (terület- és településfejlesztési operatív program plusz) pozitív elbírálását.

 

Az új bölcsőde építése megoldást jelentene nemcsak a 3 év alatti korosztály ellátására, de az óvodában is a felszabaduló bölcsődei csoport helyére költözhetne a tornaszobában elhelyezett óvodai csoport, és újra eredeti rendeltetésének megfelelően lenne használható a tornaszoba.

 

– Időközben befejeződött a központi kormányzati forrásból készülő új iskola és tornaterem tervezésére kiírt közbeszerzési eljárás, s nemrégiben a Székesfehérvári Tankerületi Központban aláírtuk a tervezési szerződését – tette hozzá Bognár József polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában