„Hidd el, jobban jársz, ha a pénzt kifizeted!”

2022.02.24. 07:00

Megfenyegették a munkások Olvasónkat, fizessen a trehány munkájukért

Kéretlenül jelennek meg, a ház előtt leparkolnak, és a „főnököt” keresik. Aszfaltoznak, bármit, akármit, azonnal is.

FMH

Panaszosunkat a brigád meg is fenyegette, baj lesz, ha nem fizeti ki az előre megbeszélt összeget

Forrás: Shutterstock

Egy, a lapunknak név nélkül nyilatkozó fehérvári lakótól tudjuk, mostanság „aszfaltozó vállalkozók” járják a város utcáit. Panaszosunk esetében egyszerűen bementek az udvarra, és annyit kérdeztek: kell aszfalt? Azt állították, hogy az önkormányzatnak végeznek kátyúzást és melegaszfaltot használnak 5 centiméteres vastagságban, de helyette csak vékony réteg került az elő nem készített talajra, ami alá az esővíz azonnal beszivárgott, és használhatatlanná vált.

 

Amikor a munkát elkezdték, panaszosunk azonnal látta, milyen trehány munka készül, felszólította a gárdát, fejezzék be, ő nem fog ezért fizetni. Erre megfenyegették, így a férfi végül kifizette a pénzt.

 

Az aszfaltozó munkások részéről nem volt kérdés, hogy megkapják a jussukat, s „meg­győzték” a károsultat, jobban jár, ha a megalkudott összeget kifizeti. Ahogy ők fogalmaztak: „Megegyeztünk, megcsináljuk!” A meglehetősen erőszakos fellépéssel nem volt nehéz dolguk, többen is voltak, és erőben sem szenvedtek hiányt. A munkát befejezték, és idővel a pénzüket is kikövetelték a lakótól, aki inkább kifizette az összeget, nem mert a végén vitába szállni.

 

Szerkesztőségünk is megkeresett telefonon egy ugyanilyen szolgáltatást ígérő kivitelezőt, aki a közösségi oldalon reklámozza magát. Kérdésünkre elmondta, bár fix áron dolgozik, ha megkapja a pontos méreteket, akkor tud konkrét összeget mondani. Már ez sem volt egyértelmű: most akkor fix az ár, vagy alkudozunk?

 

Bármikor rendelkezésre áll, csak mondjuk a címet. Az autópályák aszfaltjának minőségét ígérték. Érdeklődésünk főleg a közterületen lévő kocsibehajtóra összpontosult. Mivel kocsibeállót szerettünk volna aszfaltoztatni, ami ugye már közterület, furdalt minket a kíváncsiság, ha a közterületet érintő engedélyekről érdeklődünk, emberünk milyen határozottsággal fogja ezt elhárítani. Nem kellett csalódnunk, egyértelmű volt a válasza: nem kell semmi! Csak a pontos adatokra van szüksége, és már lehet is kijelölni a dátumot.

 

Nem volt fontos a talaj anyaga sem, amire a burkolat kerül. Még laikusként is tudjuk, hogy házunk előtt különféle vezetékek futhatnak a telefon- és áramkábeltől kezdve a vízvezetékeken keresztül a csatornáig. Hogyan lesz megoldva vízelvezetés? Ki értesíti ki a szolgáltatókat, akiknek már a kiépített hálózatuk fut a földben? Mi van, ha ezek megsérülnek? A felelősség minden esetben az ingatlan tulajdonosát terheli majd, ami csak a rosszul elvégzett munka feletti bosszúságunkat és mérgünket tetézi. Legyünk tehát sokkal körültekintőbbek, és egy ilyen nagy volumenű beruházás előtt nézzük meg, kivel szerződünk. Van-e engedélye egyáltalán ilyen munkákra?

 

 

Az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett Székesfehérvár Önkormányzatához, a Közlekedési Irodához, valamint a közterületeket és létesítményeit üzemeltető Városgondnokság Kft-hez, hogy vállalkozók – személyes megkereséssel – ingatlanok kapubejárójának kedvezményes áron történő aszfaltozására tesznek ajánlatot. A megvalósítást követően tapasztalt észrevétel, hogy az elkészült munka nem az elvárható műszaki színvonalon és minőségben készült el, rövid időn belül károsodik – például elreped az aszfalt –, műszaki állapota leromlik. Ezúton is felhívják a lakosság figyelmét, hogy a közterületen történő munkavégzés, például kapubejáró-építés minden esetben engedélyköteles! Az ingatlan tulajdonosa, amennyiben kivitelező a munkavégzéshez közútkezelői hozzájárulást nem kért, a megbízásból történő építési beavatkozásokért felelősséggel tartozik. Az Önkormányzat és a Városgondnokság is azt javasolja, hogy akik az ingatlanuk előtti közterületen bármilyen átépítést, vagy a kapubejáró felújítását, új létesítését, illetve ahhoz kapcsolódóan fásszárú növények ültetését tervezik, azt előzetesen egyeztessék a közút kezelőjével, üzemeltetőjével, és a megvalósításra referenciával rendelkező szakcégnek adjanak megbízást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában