Frissen Fejérből

2022.01.04. 07:15

Új iskola és tornaterem épülhet Úrhidán

A fejlesztések tekintetében mozgalmas időszak előtt áll a település. A következő évek legnagyobb beruházása az új iskola és tornaterem építése, melynek megvalósítása elérhető közelségbe került a 2020 őszén meghozott kormánydöntésnek köszönhetően.

V. Varga József

Az intézmény látványtervének részlete

Forrás: Látványterv: Önkormányzat

– Folyamatban van a tervező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás – mondta el lapunknak Bognár József polgármester. – Bár maga a beruházás nem önkormányzati szinten valósul meg, de a terület és a közművek biztosítása a képviselő-testület feladatát képezte. 

A projekt előkészítése során kiderült, hogy a felajánlott ingatlan, méretei miatt, nem megfelelő, ezért új, csaknem egyhektáros területet kellett találni. A megfelelő helyszín kiválasztásánál alapvető szempont volt az elhelyezkedés, a közművek közelsége és a megközelíthetőség. A Kossuth utca mellett található területek beépítettsége miatt leszűkült a lehetőség, de a grémiumnak végül a szabadidőpark tőszomszédságában sikerült megtalálni az ideális helyet. 

Mivel a csatlakozó utca nem beépített, így a lakosság zavarása nélkül tudják majd a szülők a gyerekeket személygépkocsival az intézménybe vinni. A terület közvetlenül kapcsolódik a szabadidőparkhoz, ezért a diákok, túl az intézmény udvarán kiépítendő lehetőségekkel, akár a szünetekben vagy a tornaórákon is élhetnek a park adta lehetőségekkel (játszótér, kondipark, futballpálya). 

A közbeszerzési kiírás szerint a tervező feladata egy nyolcosztályos (4 alsó és 4 felső tagozatos) iskola megtervezése B típusú tornateremmel, melegítőkonyhával és étkezővel, a hozzá kapcsolódó kiszolgáló funkciókkal. Ezen kívül udvari közlekedővel és zöldfelülettel, játszótérrel, parkolókkal és sportolásra lehetőséget adó pályákkal látják el az intézményt. A nyertes pályázó készíti el a teljes épület, a játszó-, pihenő- és sportterület berendezési tervét, a konyhatechnológiai tervet, s a biztonságtechnikai, légtechnikai és tűzvédelmi rendszerek tervezését is. 

– Az intézmény hasznos alapterülete 4055 négyzetméter lesz, az általános oktatási rész hasznos alapterülete pedig csaknem 1000 négyzetméter. A teljes bekerülési költség várhatóan eléri a 2 milliárd forintot. Reményeink szerint 2024 szeptemberében már az új általános iskolában kezdődik meg az oktatás Úrhidán – tette hozzá Bognár József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában