Frissen Fejérből

2022.01.20. 07:45

Futottak és lőttek a katonák a bakonykúti lőtéren

A székesfehérvári székhelyű Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred tartott lövészettel egybekötött foglalkozást a kijelölt ÖKSZ (Önkéntes Katonai Szolgálat) állományának a megye határán.

Palocsai Jenő

Az önkénteseknek egy szimulált sérülést is el kellett látniuk

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az önkéntes tartalékosok komplex harcászati foglalkozással egybekötött, úgynevezett rajéles lövészetet hajtottak végre a Bakonykúti és a Veszprém megyei Várpalota közötti lőtéren, ahol nem ritka a tüzérségi lőgyakorlat sem.

 

Kéringer Géza főtörzsőrmestert kérdeztük a gyakorlat részleteiről. A 12. Területvédelmi zászlóalj kiképző altisztje elmondta: – Az éleslövészet csak a záró része volt a teljes gyakorlatnak. Minden raj komplex harcászati foglalkozáson vett részt. Hat kilométerrel messzebbről indult a feladatsor reggel hétkor. Végig kellett menni egy harci ösvényen, vaktöltényekkel felszerelve, ahol különböző feladatokat kellett a csapatoknak megoldaniuk. Alakzatban kellett menniük, megvolt, hogy ki, merre biztosít, és hogy hogyan tarja a raj a különböző, többször változó alakzatokat. Majd rájuk került a gázálarc, mintha szennyezett terepszakaszon járnának, emiatt kellett gyorsan, vagyis futva áthaladniuk, és úgy kerültek fel a lőtérre. Ott először egy egészségügyi foglalkozáson vettek részt, melyen egy szimulált sérülést kellett ellátni, illetve gyakorlatban és szóban visszaadni az arról tanultakat, csak aztán vehették magukhoz a lőszert, megkezdve az éleslövészetet.

 

A főtörzsőrmestertől megtudtuk, menet közben volt olyan szituáció, hogy harcba bonyolódtak a katonák, mert más kiképzők lecsaptak rájuk oldalról, kis erejű ellenséget imitálva. A rajnak ezt a támadást többször is le kellett küzdenie, vaklőszeres végrehajtással. 

Maga az éleslövészet gépkarabéllyal, illetve géppuskával történt, különböző távolságokra tüzelve. A tűzmegnyitási terepszakasz géppuskával 500, gépkarabélynál 400 méter volt. Ilyen távolságokról is tudtak hatásos tüzet kiváltani. 

 

Hardi Réka ÖKSZ közkatona a Nemzetvédelmi Köszszolgálati Egyetem eléréséhez szükséges pontszámok miatt vállalta, hogy az ÖKSZ tagja lesz. Az önkéntes tartalékos hölgy elmondta: – Egy nagyon jó és összeszedett csapatban dolgozhattam, jó rajba kerültem, és nagyon élveztem a feladatok végrehajtását, lőni pedig, bár nem először csináltam, de most is elképesztően jó volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában