Frissen Fejérből

2021.11.15. 07:35

Megtartották az újbor ünnepét Velencén is

Szombaton délután Velencén, a Liber ­páter kőnél – Richter Ferenc helyi kőfaragó alkotása, amelynek az eredetije a Magyar Nemzeti Múzeumban található – tartották meg a 2021-es Liberáliát, az újbor ünnepét.

Silye Sándor

A borkultúra és Velence szorosan összekapcsolódik

Fotó: Silye Sándor

Turcsányi Sándorné, a házi­gazda Szent Benedictus Borlovagrend nagymestere köszöntő szavai után Gerhard Ákos, a város polgármestere annak adott hangot, hogy a város és a bor kapcsolata régi, ennek értelmében Mayláth Endre borász kapta idén a Velence Rózsája díjat. Hallhattunk rövid ismertetőt arról, hogy a 2021-es évjárattól milyen borok lesznek várhatók, a különböző időjárás és egyéb tényezőknek köszönhetően körülbelül 20 százalékkal kevesebb termésért kárpótolhatja a borosgazdákat a kiváló minőség. Kupi László ceremóniamester emlékeztetett Liber páterre, a borkészítés, a bor, a termékenység, a szabadság istenére, Szent Mártonra, aki nem akart püspök lenni, ezért elbújt, de a libák gágogása elárulta őt. Innen eredeztethető ama mondás, aki Márton-napon libát nem eszik, az egész évben éhezik. Récsei Norbert atya megáldotta az újborokat, amelyek kóstolása után megállapíthattuk, a minőség várhatóan valóban kiemelkedő lehet.

A borkultúra és Velence szorosan összekapcsolódik
Fotó: Silye Sándor

– Megnéztük, hogy 2021-ben ki lenne a Velence Rózsája díjra a legalkalmasabb. Azt gondoltuk, hogy olyan ember legyen, aki sokat tett Velence városáért, a jelöltek között ott volt Mayláth Endre neve is. Az elmúlt 40 évben rengeteget tett a borkultúra és Velence borászata fejlődése érdekében, megérdemelten lett a díj tulajdonosa. Csak igen ritkán iszom, ha igen, akkor bort, a kedvencem most, az újborok „hajnalán” kóstolt helyi sauvignon blanc – mondta Gerhard Ákos polgármester.

Turcsányi Sándorné Mariann-nak felvetettem: tavaly kimaradt a Liber ünnep, mint minden más boros rendezvény. Sokat ártott ez a másfél év a borlovagrendnek?

– Nagyon nehéz időszak volt ez, elkeseredtünk, mert semmilyen rendezvényt nem tudtunk megtartani, így a legnagyobbat, az Orbán-napot sem. Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben semmi nem gáncsolja el a szándékot, és végre újra találkozhatunk a borászokkal, a borbarátokkal. A Liberália ünnepre is félve készültünk, remélve, hogy megtarthatjuk ezt a napot, és folytathatjuk e hagyományt. Hisszük, a jövőnk olyan szép lesz, mint volt a múltunk, és a vírusból adódó bizonytalanságokra rossz emlékként gondolunk majd. Optimizmusunkat táplálhatja, hogy a rossz idő ellenére is sok borbarát jött az idei Liberália ünnepünkre!

Ahogy múltak a percek, az órák, a jó hangulat is úgy emelkedett mind magasabbra a pincékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában