Frissen Fejérből

2021.11.08. 07:10

Az újborokat is megkóstolták Úrhidán

Két kemencében sütötték a gusztusos kacsacombokat szombaton Úrhidán, a tájháznál. A szabadtéri kemencénél Gyáni Zsigmond, a belső traktusban Polyák István látta el a tűzmesteri teendőket.

V. Varga József

Némethné Saci (b) és Szücsné Marika a szabadtéri kemencénél

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A szépkorúak az önkormányzattal összefogva évről évre megemlékeznek Szent Márton napjáról. Úgymond ez a mi reszortunk – fogadta a krónikást a folyosói kemencénél Polyák István festő, grafikus, a nyugdíjas-egyesület vezetője.

Az úrhidai libafertály, kacsafertály igen híres volt a hatvanas-hetvenes években a fehérvári piacon – mesélte az idősebbektől hallottakat a klubvezető. Az asszonyok hajnalban kelve fűtötték fel a kemencéket, és mire megvirradt, már a piacon gőzölgött a piros színű vájdlingokban szakajtó ruhával letakart ellenállhatatlan illatú finom sült. Úgy is emlegették a falut akkoriban, mint a megyeszékhely éléskamráját.

A tálalásban Szabóné Erika (b) és Hartné Kati is segédkezett
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A szabadtéri kemencénél Némethné Saci és Szücsné Marika szorgoskodott, bent pedig Kubikné Edit arról számolt be, hogy idén összesen 150 kacsacombot sütöttek a kemencékben a jeles napra. A finom falatokat aztán tört krumplival és párolt káposztával tálalták, megvendégelve a település civil szervezeteinek képviselőit és környékbeli barátaikat.

Némethné Saci (b) és Szücsné Marika a szabadtéri kemencénél
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A sorban a tizedik bormustrán koccintással és jóízű kortyolással értékelték a népek a zamatos óborokat és a kicsit még csípős újborokat.

– Jó pár éve már nem borversenyt rendezünk ilyentájt – jegyezte meg Bognár József polgármester –, elhozza ki-ki a maga borát, megkóstoljuk azokat, s közben jókat diskurálunk a világ dolgairól…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában