Soha nem szabad elfelejteni

2021.11.25. 12:00

Az Aranycsapat győzelmére emlékezett Kű Lajos és Tolcsvay Béla

Tihanyi Tamás

Kű Lajos elevenítette fel a mérkőzés pillanatait

Fotó: Kricskovics Antal

Hat gólt rúgott és csak hármat kapott az Aranycsapat azon a legendás mérkőzésen, amit a máig legismertebb magyar, Puskás Ferenc vezetésével 1953. november 25-én játszottak le hőseink a londoni Wembley Stadionban, a sportág bölcsőjében.

Az angolok európai csapat ellen hazai pályán már kilencven éve veretlenek voltak. A megemlékezésen először Nemcsák Károly színművész, színigazgató szólt, aki felidézte azokat az élményeit, amelyeket a Puskás, a musical című darabban való szereplése során élt át, majd elszavalta Szép Ernő Imádság című versét. Az évszázad mérkőzésének tartott angol–magyar találkozó részleteit a tőle megszokott átéléssel és lendülettel Kű Lajos egykori nagyszerű labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke elevenítette fel, majd Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész énekelt mások mellett Papp László háromszoros ökölvívó özvegyének és fiának, valamint a 100 Tagú Cigányzenekar elnökének, Beke Farkas Nándornak is.

A képen Kű Lajos egykori labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó, előadóművész.

Forrás: Kricskovics Antal

A tiszteletadást koszorúzás zárta, ezúttal Kocsis Sándor nyughelye elé tették le a virágokat a megemlékezők, akik jól tudják: az ötvenhatos forradalom mellett a „hat-három” az az esemény, amelyik egy külföldinek azonnal „beugrik”, ha magyar emberrel hozza össze a sors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában