Frissen Fejérből

2021.11.29. 07:00

Advent első hétvégéjén fénybe borult Székesfehérvár

Egész hétvégén egymást érték megyénk számos pontján az adventi programok, melynek egyik fő eseménye a székesfehérvári gyertyagyújtás volt a Városház téri színpadon.

Déri Brenda

Családok, kicsik és nagyok is kíváncsiak voltak az ünnepi fények felvillanására vasárnap este

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megyeszékhelyünkön szombaton és vasárnap reggeltől estig előadásokkal, műsorokkal várták az érdeklődőket, melynek apropója advent első hétvégéje volt. Szombat reggel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kreatív délelőttre invitálta a családokat, ahol mézeskalácsot és karácsonyfadíszeket készíthettek. A Püspöki Palotában csendes, békés, imádságban töltött karácsonyi készülődést tartottak, ahol kézműves tárgyakat lehetett ajándékba vásárolni jótékonysági céllal. 

Ezen a napon rendezték meg IX. Mezőföld Virágai Szólótánc Versenyt is, melynek célja a korosztályok találkozása és a különböző táncműhelyek bemutatkozása volt. Ezen túl a hagyományokhoz híven megtartották a IX. Újszövetség Maratont, mely során a négy evangéliumból összefésült szövegrészek olvasásával Jézus életét idézték meg. A felolvasáson részt vett Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester és Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, aki családjával közösen olvasott fel, és zárta be a Szentírást tartalmazó könyvet. 

A hétvége főattrakciója pedig az idei év első adventi gyertyájának a meggyújtása volt, amelyet szintén a polgármester és a megyés püspök, Spányi Antal lobbantott lángra. – Az adventnak sajátos érzésvilága, lelkülete van, amely eltölt bennünket és magával ragad. Jó együtt lenni, csendben emlékezni, ajándékokon gondolkozni, hogy mivel lepjük meg szeretteinket. 

Fellobbant az első gyertya 

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az adventban arra kellene törekednünk, hogy mi magunk legyünk igazi ajándékká. 

Így hát ne legyünk restek újra és újra köszönetet mondani és kimutatni a szeretetünket – fogalmazott a püspök, melyhez Cser-Palkovics András is hozzáfűzte a maga ünnepi gondolatait. Ebben elmondta, a tavalyi év után kimondottan hálásak lehetünk, hogy így, együtt, ennyien összegyűlhettünk és közösen köszönthettük advent első vasárnapját a hit lángjának meggyújtásával. Ezt követően pedig talán az egyik leginkább várt pillanat következett, amikor is két, nevelőszülőknél nevelkedő kisgyermekkel együtt kapcsolta fel a karácsonyi kivilágítást a polgármester, és ezzel fénybe borult az egész belváros. 

Megnyitották a XIX. Betlehemi Szép Csillag pályázatra beérkezett alkotások kiállítását 

Forrás:  Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Városháza mellett a Püspöki Palota Adventi Udvarában, a Jancsárkertben és a Vörösmarty Színházban is meggyújtottak egy-egy adventi gyertyát. A fentieken túl a hétvégén kezdődött meg az Emlékek és utazások című kiállítás, mellyel Szentes M. Zsuzsanna fotográfusra emlékeztek, a Bepillantás a marokedények festésébe című adventi rendezvény, a Vízivárosi Advent programsorozat, az Igéző gyermekeknek szóló bábelőadásai és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában