Frissen Fejérből

2021.10.25. 07:30

Harckocsi előtt emlékeztek a katonai emlékparkban

Egy T-54-es, oldalán vörös csillagot viselő harckocsi előtt emlékeztek az ötvenhatos forradalomra és a szabadságharcra a katonai emlékparkban.

Tihanyi Tamás

A T54-es, vöröscsillagos tank örök mementó

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely mára méltó színhelye mindannak, ami hazánkban a nemzeti megmaradás érdekében történt, hiszen hősöknek és egyszerű katonáknak ad helyt a tiszteletadás sok helyszíne. Október 22-én Pintér Lajos professzor, hazánk tiszteletbeli főkonzulja, egykori elítélt és a megtorlás miatt elmenekült ötvenhatos forradalmár lépett a tank mellett felállított pulpitushoz, hogy elsősorban a jelen lévő fiatalokhoz szóljon. Megjegyezte, ha nem dönt annak idején a távozás mellett, ma már csak egy kopjafa van felette. – Kádár és Apró mindent megtettek azért, hogy hamisan állítsák be, amit mi akkor csináltunk – mondta.

A T54-es, vöröscsillagos tank örök mementó
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Meg kell érteniük a mostani fiataloknak, ami akkor történt. Azt, hogy 21 éves voltam akkor, pár évvel a háború után, és nekünk abban az időben minden szombaton katonai előadás volt, kiképeztek a fegyverek használatára. Az alhadnagyunk azzal büszkélkedett, hogy négy elemije van, mégis nekünk, egyetemistáknak parancsol. Aztán jött a forradalom, magunkra maradtunk, hiába mondta a Szabad Európa Rádió azt, hogy tartsunk ki, mert jönnek az amerikaiak, ebből nem lett semmi. Az ötvenhatos szónok után elsőként Simon László kormánymegbízott koszorúzott, majd így tett a fehérvári helyőrség nevében Koronczay Tibor és Csaba Tibor alezredes, a NATO alakulatoktól Somogyi Zoltán dandártábornok és Topor István ezredes. Őket sok koszorúzó követte az emlékhelynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában