Frissen Fejérből

2021.10.05. 07:30

Életmentő sebkezelést végeztek a Lövölde utcai platánfán

Életmentő „műtétet” hajtottak végre a városgondnokság szakemberei, így meg tudták menteni a fél évszázados Lövölde utcai platánfát.

Héjj Vivien

A szakemberek sebészi precizitással dolgoztak a fa megmentésén

Fotó: városgondnokság

A város nyolcvanezres közterületi faállományát a városgondnokság szakemberei gondozzák, különös figyelmet fordítva az idős példányokra. Így történt a napokban is, amikor a Lövölde és az Árpád utca sarkánál mentettek meg egy idős fát, melynek erőteljes odvasodása volt. A belső korhadás a gyökérnyak felé indult, szinte már a teljes törzs üreges volt.

A városgondnokság szakemberei Anik Júlia városi kertész szakmai vezetésével eltávolították a belső korhadékot, a törzset a belső élő részekig kipucolták, majd fasebkezelővel kenték le a belső részeket, hogy megállítsák a korhadást, és védjék a fát a további belső károktól. A végén a kezelés során keletkezett két nyílást szúnyoghálóval borították, így biztosított a szellőzés és a fa védelme.

A szakemberek sebészi precizitással dolgoztak a fa megmentésén
Fotó: városgondnokság

Néhány évtizede még biztonsági okokból azonnal kivágták volna a forgalmas út melletti fát, azonban mára olyan fontossá vált az idős állomány, hogy ha többnapos munkába kerül, akkor is mentik a menthetőt.

Nagy értéket képvisel egy ilyen, feltehetően 50-60 éves példány. Ha a kivágás mellett döntöttek volna, akkor a helyére kerülő fának csak sok-sok év múlva lehetett volna hasonló biológiai aktivitása. A fasebkezelési eljárás általános dolog Fehérváron is, ahol fa­ápoló szakmérnökök dolgoznak az állomány fenntartásáért, ám ilyen jellegű beavatkozásra eddig még nem volt példa. Az eljárásnak köszönhetően a megmentett példány remélhetőleg még hosszú éveken át gazdagítja a Lövölde úti fasort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában