Frissen Fejérből

2021.10.16. 18:00

Az érzelmi intelligencia lehet a sikeres élet kulcsa? Beszélgetés Hal Melinda pszichológussal

Nő, anya, pszichológus, közgazdász és előadó. Első olvasatra talán elképzelhetetlenek tűnik, hogy ez az öt szakma egyazon személyhez tartozik. Azonban ez nagyon is így van, ő Hal Melinda, akivel most az érzelmi intelligencia, azaz EQ fontosságáról beszélgettünk.

Déri Brenda

Hal Melinda: Az empatikusság mutatja meg, hogy mekkora érzelmi intelligenciával rendelkezik az adott illető

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A legnagyobb probléma az, hogy nem vagyunk hajlandóak egy párbeszédben megkérdezni, hogy mit érez a másik, mert egyfajta naiv realizmusban élünk, és azt hisszük, tudjuk, hogy mit érez, mert mi is azt éreznénk, azonban ez óriási hiba a kommunikációban – kezdte Hal Melinda. Érzelmi intelligencia. Hogyan is definiálhatnánk, hogy mennyire vagyunk edukáltak érzelmileg? Egyáltalán mit jelent ez? Erről beszélgettem Hal Melinda pszichológussal, akivel még egy korábbi előadásán találkoztam. Akkor olyannyira magával ragadott az előadásmódja, gondolatmenete, hogy pillanatok alatt rákapcsolódtam az elhangzottakra. Melinda alapvetően közgazdásznak tanult, de ezzel párhuzamosan elvégezte a pszichológia szakot is. Magától értetődő a kérdés, hogyan jött ez a két egymástól teljesen különálló szak. Mire ő annyit felelt, úgy véli, a pszichológiának szüksége van némi menedzserszemléletre, amihez nagy segítséget nyújt közgazdászi végzettsége.

Az érzelmi intelligencia problémája mindenkit érint

Korábban kutatóként az iskolai agressziót tanulmányozta, illetve munkahelyi zaklatásokkal is foglalkozott. Azt mondja, ezen kutatások számos olyan területre sodorták, ahol látókörébe került az érzelmi intelligencia problémája. Úgy gondolja, hogy ennek megfelelő fejlesztése lehet a kulcs a zaklatás és az elidegenedés csökkentésében. Képes arra, hogy stabilitást, egyfajta egyensúlyi állapotot hozzon a családok életébe, ami nemcsak magára a családra hat, hanem az őket körülvevő közösségre is.

– Az EQ az érzelmek pontos érzékelésének képessége, az a folyamat, amely során sokféle érzelmet képesek vagyunk akár apró jelekből értelmezni és különválasztani, segítik gondolkodásunkat, emellett természetesen ide tartozik a saját érzelmeink kifejezése is. Értjük az érzelem jelentését és a hátterében álló kontex­tust. Kommunikációs formáját tekintve a nonverbalitás sokkal lényegesebb benne, mint a verbális kifejezésmód. A kifejezéshez is szorosan kapcsolódik az érzelmek kezelése, az emocionális kontroll kérdése. Magyarországon nagyon sokat fektetünk az IQ fejlesztésére és roppant keveset az EQ-ra. Pedig az érzelmi intelligencia problémája korosztálytól, gazdasági helyzettől és társadalmi rétegtől függetlenül mindenkit érint. Gyereket, szülőt, pedagógust, vezetőt, időseket, egészségügyi dolgozókat – fogalmaz a pszichológus.

Hal Melinda: Az empatikusság mutatja meg, hogy mekkora érzelmi
intelligenciával rendelkezik az adott illető
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vannak úgynevezett EQ-fejlesztő technikák, amik segítik a személyt ennek felsőbb szintre emeléséhez. Ezen technikák gyakorlása előtt azonban fontos, hogy tudatosak legyünk, és tudjunk befelé figyelni, lelki működésünkre koncentrálni, azt elválasztani a külső környezeti hatásoktól. Ez kivitelezhetetlen, ha nem rendelkezünk kellő önismerettel, vagy nem kezdünk olyan technikák tanulásába, amelyek segítségünkre lehetnek.

– Önismeret. Erre kellene elsősorban nevelni a társadalmunkat. Ilyen a tudatos tervezés, a célok pontos meghatározása, milyen érzelmek kapcsolódnak egy-egy célhoz, vajon mit miért csinálok, mi az, amiben ki tudok teljesedni. Amennyiben ezek megvannak, akkor jöhetnek a konkrétabb technikák. Itt nem kell feltétlenül komplikált módszerekre gondolni, egy egyszerűbb autogén tréning által elért relaxációs állapot is ennek fejlesztéséhez járul hozzá, mely során az egyén ellazul és kizárja a külvilágot. Valamivel „bonyolultabb” a neurofeedback technika, mely egy olyan agytorna, ami a stresszhatások kiküszöbölésére és a teljesítőképesség javítására alkalmas. Emellett természetesen lelkileg megterhelőbb, mélyrehatóbb módszerek is elérhetőek.

Beszélgetésünk ezen pontján Melinda elmesélte az egyik személyes tapasztalatát, amikor közbenjárása által egy igen fejfájós páciensénél jelentős sikereket értek el. Ehhez elsősorban arra volt szükség, hogy a páciens érzelmileg megnyíljon, majd a kezelés során ezen vonalon elindulva, többek között a fent említett EQ-fejlesztő technikák segítségével elérték, hogy a korábbi havi 20 erősebb fejfájás leminimalizálódott 3-ra, sőt emellett az erőssége is jelentősen csökkent. Sosem késő tehát elkezdeni megtanulni magunk és mások érzéseinek kezelését, tudatosítását. Sőt ezáltal sok esetben kizárhatunk vagy éppen megszüntethetünk olyan betegségeket, melyek lelki eredetűek lehetnek. Egy fejfájástól kezdve egészen a komolyabb betegségekig. Az ilyen problémáknál fontos megjegyeznünk, az életminőség javításával rendkívüli mértékben tudjuk támogatni a szomatikus terápiákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában