Jól múlatták az időt

2021.08.25. 17:55

Zenéltek és báboztak is a gyerekek a Gárdonyiban

Zenélés varázsbőröndből előkerült hangszerekkel, közös bábozás egy ismert dalra – egyebek mellett ez történt a keddi „Így tedd rá!” foglalkozáson.

Bokros Judit

A gyerekek örömmel énekeltek, játszottak Szilvási-Grund Helga vezetésével

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Házba invitálták kedden a 4–8 éves korú gyerekeket, hogy Szilvási-Grund Helga vezetésével délutáni, ezúttal ingyenes nyárzáró, őszindító foglalkozáson vegyenek részt.

Az eseményre körülbelül tíz család érkezett, ennyi gyerkőc foglalt hát helyet kezdetben a babzsákokon, ülőalkalmatosságokon. Nem sokáig tartott azonban a kényelmes tespedés, Helga ugyanis hamar játszani invitálta a főleg óvodás, kisiskolás korú aprónépet.

Ezután végig az Így tedd rá! elnevezésű programra jellemző, mozgást és kreativitást fejlesztő népi játékok következtek, részben az aktuális és a következő évszakhoz, a nyárhoz, az őszhöz kötődve. A gyerekek hol azt játszották el, hogy dinnyék, akiknek rákérdezés után el kellett árulniuk, hogy érettek-e, hol elszórt papírdiókat „törtek” és szedtek fel a földről, hol meg azt játszották el, hogy gólyát látnak.

A gyerekek örömmel énekeltek, játszottak Szilvási-Grund Helga vezetésével
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hangszerek is előkerültek: Helga a foglalkozás közepe táján kinyitotta „mindentudó varázsbőröndjét”, amelyből különféle zeneszerszámokat varázsolt elő. Kinek triangulum, kinek kisdob, kinek csörgő jutott, s már következhetett is a közös zenélés a „Dombon törik a diót…” dallamára.

Vásározás is volt: mindenkinek jutott egy-egy báb – kacsa, liba, malac, bárány és társaik –, s a gyerekek már „mehettek” is a vásárba, az „Én elmentem a vásárba…” kezdetű dalt énekelve.

Mindezekkel szinte észrevétlenül ismerték meg és sajátították el a magyar népi játékokat, valamint a néptánc alapjait, amely tulajdonképpen az „Így tedd rá!” program fő célja.

A foglalkozást közös mesenézés zárta, természetesen a „Magyar népmesék” egyik epizódjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában