Frissen Fejérből

2021.08.19. 14:00

Indulatos szócsata az Északi Strandon: fejlesztésről, EFOTT-ról és a Velencei-tó helyzetéről

Ünnepélyes sajtóbejárást terveztek csütörtök délelőttre a velencei Északi Strandon annak apropóján, hogy pályázati forrásokból elkészült a létesítmény kiszolgáló helyiségeinek építése és felújítása. Ám a rendezvény éles hangú közlemények összecsapásává alakult.

FMH

20210819 Strand fejleszés, szociális épületek átadása, Északi Strand, Velence. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Gerhard Ákos velencei polgármester némi késéssel érkezett az eseményre, majd az alábbiakat olvasta fel az újságíróknak és a féltucatnyi jelenlévőnek:

„A mai napon szerettem volna ünnepélyes körülmények között átadni Velence város fejlesztését itt az északi strandon, a térség életében meghatározó szerepet betöltő személyek, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos úr részvételével. Fél órája érkezett hozzám és önökhöz az a levél, amely arról értesít, hogy a terület országgyűlési képviselője nem tartja fontosnak képviseltetni magát az eseményen. Ennek indokaként számos, sajnos valótlanságot tartalmazó levelében a következőket adja meg: egyrészt amellett érvel, hogy a turisztikai fejlesztés elkésett, az már nem segíti a várost. Egyrészt a pályázati támogatás megítéléséról 2021 tavaszán kapott értesítést a város, az összes többi érintett településhez képest fél évvel később. Ezután kezdődhettek meg az üzemeltetővel s a kivitelezővel az egyeztetések, majd maguk a kivitelezési munkálatok. Ennek ellenére az épületek már korábban elkészültek, jelen alkalommal a város születésnapján ünnepélyes körülmények között szerettük volna ezeket átadni.

Másrészt az idei turisztikai szezon gyengeségét a Velencei-tó alacsony vízszintje, a júniusban és augusztusban bekövetkező tömeges halpusztulás (mint ahogyan azt megírtuk, az augusztusi csak lokális, kismértékű halpusztulást volt – a szerk.), illetve egyes gárdonyi és velencei strandok közegészségügyi okokból történő lezárása okozta. Végül a képviselő úr Velence városának az EFOTT megrendezésével kapcsolatos intézkedéseit említi. Úgy tűnik, valójában ennek nehezményezése a fő mondanivalója és az átadástól való távolmaradásának valódi oka.

Az evezős útról a személygépjárművek kiterelése azt a célt szolgálta, hogy a gyalogos, kerékpáros, személygépjármű forgalom ne egy négyméteres úton történjen meg folyamatosan balesetveszélyt idézve elő. Ez akár a szervezőknek is eszébe juthatott volna, ha valóban fontos vendégeik jóléte. A vonattal, busszal érkező fiatalokat buszok szállították az EFOTT színhelyére Velence irányából. Kerékpárral, gyalog háromszáz métert kellett megtenni a fesztivál helyszínéig, a fesztiválra személygépkocsin érkezők pedig Sukoró felől tudták ezt megtenni. Ez valóban pár kilométeres kerülőt jelentett az autóval érkező vendégeknek, de valóban nagy könnyebbséget jelentett ezekben a napokban az itt élő velencei polgároknak, akikre az elmúlt években elviselhetetlen tömeg, zaj és környezeti terhelés hárult Ófaluban és a Bence-hegyen. Szívből remélem, hogy egy privát üzleti vállalkozás érdeksérelmének nyilvános képviselete mellett képviselő úr az itt élő velencei választópolgárok érdekeit is képes magáénak vallani és figyelembe venni. Különösen reméljük, hogy az idei nyár legsúlyosabb, legjelentősebb problémáját jelentő, velencei-tavi környezeti katasztrófa megoldása érdekében is hasonló határozottsággal jár el a jövőben.”

Miként arról tudósítottunk, a Gerhard Ákos polgármester által „privát üzleti vállalkozásnak” nevezett rendezvényen találkoztak egymással és paroláztak a baloldali pártok vezetői, élükön Gyurcsány Ferenccel, így a polgármester nevével fémjelzett civil szervezet támogatói is…

Gerhard Ákos
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos az alábbi levelet küldte el Gerhard Ákos polgármesternek, osztotta meg saját felületein és juttatta el lapunknak:

„Tisztelt Polgármester Úr!

Igazán köszönöm a meghívást, hogy gondolt rám, és meginvitált a strandon belüli kiszolgáló helyiségek felújítása kapcsán tartandó ünnepélyes sajtóbejárásra. Még jól emlékszem rá, hogy polgármester és alpolgármester urak a már elutasított pályázat kapcsán megkerestek annak idején. Örülök, hogy a beadott anyagok hiányosságai ellenére mégis sikerült meggyőznünk a döntéshozókat a beruházás szükségszerűségéről.

Ugyanakkor sajnálom, hogy annak előnyeit az idei strandszezonban már igazán nem élvezhették a fürdőzni vágyók.

Ugyancsak sajnálatosnak tartom, hogy az EFOTT útlezárása több ezer fesztiválozó szórakozását tette tönkre, és okozott számukra kellemetlenséget. Ismereteim szerint ezen útlezárás jogszerűsége is erősen megkérdőjelezhető. A jogos felháborodást jól jelzi, hogy a koncerten fellépő előadók is – nem éppen keresetlen szavakkal –, de kifejezték ezzel kapcsolatos ellenérzéseiket, amit a közönség helyeslése fogadott.

Ha jól emlékszem, polgármester úr 2019-es önkormányzati választási kampányának egyik ígérete volt a fesztivál elgáncsolása, ellehetetlenítése. Azt gondolom, hogy döntéseivel Ön nem csak jelentős bevételtől fosztotta meg város költségvetését, de annak jó hírét is csorbította. Ugyanakkor örülök neki, hogy az Ön vállalhatatlan eszközei és intézkedései ellenére sem sikerült ellehetetleníteniük az EFOTT-ot.

Mindezek fényében a beruházás sajtóbejárását nem tartom különösebben ünnepélyes pillanatnak. Olyannyira nem, hogy az eseményen – az Ön meghívása ellenére – nem kívánok részt venni.

Ha egy pillanatra Ön is elgondolkodik rajta, vajon mi értelme van egy strandot átadni augusztus második felében – akkor gyanítom, megérti döntésemet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában