Megtörtént a mintavétel

2021.07.26. 11:44

Újra lehet fürödni a tiltott strandokon, de kérdéseink továbbra is vannak

A hétvégén zárva tartottak azok a velencei-tavi strandok, amelyek kapcsán a Fejér Megyei Kormányhivatal vízminőségi problémákra hivatkozva felfüggesztette a működést.

S. Töttő Rita

Erről több alkalommal is beszámoltunk, s hétfő reggel érdeklődtünk a Kormányhivatalnál a fejleményekről. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy újra lehet fürödni a Velencei-tóban! A hivatalos értesítés szerint két egymást követő vízminta vizsgálat eredményei szerint is határérték alatti a szennyeződés mértéke jelenleg a Velencei-tóban, így ismét fürdésre alkalmas a tó vize.

Az elvégzett vízminta vizsgálatok eredményeinek ismeretében tehát a Fejér Megyei Kormányhivatal ismét fürdésre alkalmasnak nyilvánította a Velencei-tó vízét, amiről az üzemeltetőket is soron kívül értesítette, így a szennyezésben korábban érintett strandok újra kinyithatnak a tónál. A magyarázat szerint a jelenlegi eredmények nem igazolják, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vízébe. Így tehát azt lehet sejteni, még mindig nem tudni, hogy a Drótszamár Park és Kemping Strand, a Velence Resort & Spa, az Agárd Napsugár Strand és a Gárdony Tini Strand esetében a vízminták miért mutattak szennyezőanyag határérték túllépéseket.

A tájékoztatásban hangsúlyozzák: a Fejér Megyei Kormányhivatal továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a Velencei-tó vízminőségének alakulását, valamint a korábbi szennyeződés eredetét feltáró vizsgálatok továbbra is folytatódnak.

A feol.hu-nak azonban további kérdései vannak: a múlt hét folyamán mely területeken vettek vízmintát a szakemberek? Csak az említett strandokon vagy máshol is? Milyen típusú szennyeződést találtak, amely a csatornarendszerre irányíthatta a gyanút? Illetve mi a szakmai magyarázata annak, hogy míg az egyik strandon észlelték a határérték túllépést, addig a közvetlen szomszéd fürdőhelyeken nem? Ezekre a kérdésekre várjuk a választ a hivataltól.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nagy-gond-ez-az-egesz-velencei-tonak-5140115/

https://www.feol.hu/kormanyhivatal/soron-kivul-vizsgalja-a-velencei-to-vizminoseget-a-kormanyhivatal-5134457/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában