Hamarosan megszülethet a döntés

2021.07.15. 07:00

30 milliárdos mechatronikai és technológiai parkot hoznának létre Fehérváron

Információnk szerint hamarosan megszülethet a döntés a Fehérvárra tervezett, több mint 30 milliárdos mechatronikai park támogatásáról, mely nagy lökést adhat a műszaki felsőoktatás további fejlesztésének.

Házi Péter

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán már most is több olyan kutatólabor működik (képünkön), amely a helyi cégek kutatásait és a hallgatók tudásának bővítését is segíti.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Legelőször idén februárban, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fehérvári látogatásán hallhatott a nyilvánosság arról, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának bázisán, Székesfehéráron terveznek létrehozni egy mechatronikai és technológiai parkot. Mégpedig két telephelyen: az egyik Székesfehérváron belül, a másik pedig Börgöndön lenne, a repülőtér melletti ipari parkban, ahol egy dróntechnológia labor és egy drónpilóták képzésére alkalmas központ épülne.

Tizenöt méter belmagasságú drónszimulációs labort is terveznek

A kezdeti elképzelések mostanra szépen körvonalazódtak, ugyanis az elmúlt hónapokban Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja a székesfehérvári ipar szereplőinek és egyetemi oktatóknak a bevonásával több találkozót szervezett, ahol kiderült, hogy a városban működő cégek milyen kutatásokat szeretnének „kiszervezni”, azaz az egyetem által működtetett laborokban elvégezni, elvégeztetni. A júniusi székesfehérvári közgyűlés döntött arról, hogy a megyeszékhely önkormányzata és az Óbudai Egyetem létrehozza a projektirányító bizottságot, melybe az Óbudai Egyetem részéről két főt, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület részéről egy főt, Székesfehérvár részéről pedig két tagot delegálnak. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester vesz részt ebben a munkában Fehérvár részéről, az egyetemet pedig Kovács Levente rektor és Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja képviseli.

Az Alba Regia Műszaki Karon lévő laborok mellett zöldmezős beruházásban újak is épülnének
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Meghatározó szerep

A napokban Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán egy hozzászóló felvetésére, miszerint Fehérvárt valódi egyetemvárossá kell fejleszteni, röviden ugyancsak beszámolt a tervekről. Mint Cser-Palkovics András mondta, a mintegy 30 milliárdos fejlesztéssel Székesfehérvár célja az, hogy továbbra is Közép-Európa meghatározó technológiai-ipari centruma maradjon, s ebben a szerepben még tovább erősödjön.

– Nemrégiben kaptuk kézhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal levelét a pályázat előminősítéséről, mely szerint támogatásra érdemesnek találták az elképzeléseket – mondta a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Györök György dékán, akire nem kis munka hárul a tervek előkészítésében s a majdani megvalósításban. A tervek szerint a Mechatronikai Tudományos Parkot egyrészt a már meglévő, Budai úti F és K épületeken belül, a Pirosalma úti Geoinformatikai Intézet belső átalakításával, és új ingatlanokat is vásárolva, azokon új épületeket felhúzva képzelik el. Így megépülne egy 15 méter magas, 800 négyzetméteres drónszimulációs csarnok hat oktató-kutató szobával, de épülne mechatonikai, robottechnikai, ipari geodéziai, ipari elektronikai és az ipari folyamatokat modellező laboratórium is.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán már most is több olyan kutatólabor működik (képünkön), amely a helyi cégek kutatásait és a hallgatók tudásának bővítését is segíti.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Több hektárt érinthet az építkezés maga, s ez a campusterület bővülésével is járhat majd. Mindehhez persze az szükséges, hogy a támogatás odaítéléséről megszülessen a döntés. Információnk szerint ez akár napokon belül várható. Ha pozitív lesz a döntés, akkor bátran mondhatjuk, történelmi jelentőségű felsőoktatási fejlesztések várhatóak Fehérváron, mely hallgatószám növekedésével is jár majd. Kedvező döntés esetén várhatóan 2023-ban kezdődhetnek az építkezések, felújítások, a projekt 2026-ig tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában