Frissen Fejérből

2021.06.01. 07:00

Már kétszáznál is több kamera ügyel a rendre Székesfehérváron

2014-ben, amikor átadták a térfigyelő központot, 24 kamera képét figyelték a közterület-felügyelők. Ma tízszer ennyi kamera van. Miben segítenek?

Házi Péter

A térfigyelő központ elérte bővítési határát, kétszáznál is több kamera képét figyelik

Fotó: FMH-archív

Fehérváron jelenleg 213 térfigyelő kamera működik, ezek listáját a jogszabályi előírásoknak megfelelően a város honlapján lehet megtalálni – mondta érdeklődésünkre Nagypál Róbert, a megyeszékhely közterület-felügyeletének vezetője.

Az elmúlt egy évben építették ki a Sóstó Természetvédelmi Területen és környékén a huszonhárom darab új kamerát. A Sarló utcai orvosi rendelő mögötti területre egy, valamint a Palotavárosi Sport- és Szabadidőközpont területére pedig egy híján 40 kamerát helyeztek ki. Mindegyik helyszínen a közbiztonsági, vagyonvédelmi szempontok indokolták a rendszer kiépítését. (A palotavárosi tavak mellett 1,2 milliárd forintból épült ki a szabadidőközpont, amelynek vécéjét még tavasszal megrongálták: sajnos ez is indokolja a komoly felügyeletet a területen.)

A térfigyelő központ elérte bővítési határát, kétszáznál is több kamera képét figyelik
Fotó: FMH-archív

24 órás felügyelet

A kamerák képeit a közterület-felügyeleten figyelik napi 24 órában. Megtudtuk, a rend­őrség szinte napi rendszerességgel kér felvételt, információt nyomozásuk során. A kamera képe bizonyíték lehet egy közlekedési baleset, de akár egy lopás vagy bántalmazás esetén is. Ilyen eset volt például egy verekedés, ahol a térfigyelők a járőrszolgálatot ellátó közterület-felügyelőket értesítették, és az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig visszatartották.

– Bár a pandémia alatt az éjszakák nyugodtan teltek, már a nyitás első „szabad” estéjén egy férfi egy kaspóban lévő tuját kísérelt meg a Fő utca egyik kitelepüléséről elvinni. A kamerások értesítésére a kiérkező rendőrök egy közeli utcában elkapták, és visszavitették vele a növényt

– mondta Nagypál Róbert, aki szerint sajnos többször előfordul, hogy magatehetetlen, padon vagy a földön fekvő hajléktalant vesznek észre a térfigyelők, ilyenkor mentőt hívnak. Egyre gyakoribb az autók parkolás közbeni rongálása, amikor a más autójában sérülést okozó vezető nem hagy elérhetőséget, és nem vállalja fel tettét. Ilyen esetekben többször tudtak már segíteni a felvételek visszanézésével, melynek során kiderült az okozó rendszáma, de az is előfordult, hogy nem is a tulajdonos által feltételezett helyszínen sérült meg a kocsija. Fontos tudni, hogy a felvételt és egyéb információt csak a rendőségnek adhatják ki ilyenkor.

Egyre nagyobb az igény újabb kamerák kihelyezésére, ennek azonban a növekvő költségek mellett az adott helyszínen a technikai feltételek hiánya is határt szabhat. Érdekesség, hogy míg 2014-ben a Városházán átadott térfigyelő központban 24 kamera képeit figyelték, mára már elérte a bővítési határát a helyiség a 213 kamera képével. A fejlesztés nem áll meg, várható a Vasútállomásnál megvalósuló Intermodális Közösségi Közlekedési Központ, valamint a mellette lévő gyalogos felüljáró „bekamerázása” is, de folyamatosan vizsgálják az önkormányzati képviselőkön keresztül beérkezett lakossági kéréseket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában