Frissen Fejérből

2021.06.09. 11:42

Kirúghatják-e, ha nem oltatja be magát? Utánajártunk!

Magyarország Kormánya a koronavírus elleni vakcina beadatását nem tette kötelezővé állampolgárai számára, megadta a lehetőséget, hogy erről mindenki maga döntsön.

feol.hu

Fotó: pixabay.com

Már több mint félmillió magyar kapott koronavírus-járvány elleni vakcinát, ezért az egészségünk védelmét szolgáló szigorú intézkedések enyhülhettek. Azonban vannak még olyan élethelyzetek, ahol be kell tartanunk az előírásokat. Például, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, nem ülhet be étterembe, moziba, vagy színházba. Na de, mi a helyzet a munkahelyekkel? Tehetik kötelezővé a munkavállalóik számára, hogy beoltassák magukat? Vagy esetleg felmondhatnak olyan munkavállalóiknak, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni vakcinával? Kérdéseink megválaszolására, a Székesfehérváron is praktizáló Dr. Simon Krisztián Márk sietett.

A szakemberek álláspontja az, hogy a nyájimmunítás elérhető akkor is, ha az emberek bizonyos arányban felveszik az oltást, így nincs is szükség az erre kötelezésre

- kezd bele gondolatmenetébe az ügyvéd úr. – A munkáltató egyoldalúan megszüntetheti a munkaviszonyt rendes felmondással, ebben az esetben felmondási idő jár, melynek időtartama legalább 30 nap, vagy rendkívüli felmondással azonnali hatállyal. Mindkét felmondás típus esetén a felmondást a munkáltatónak indokolnia kell, a felmondás indokának valósnak és okszerűnek kell lennie, az ok pedig a munkáltató működésével kell összefüggésben lennie.

- Amennyiben a munkáltató rendkívüli módon fél attól, hogy munkavállalói megbetegszenek egy olyan munkavállaló miatt, aki a koronavírus ellen nem oltatja be magát és, egyoldalúan megszünteti a munkaviszonyt a felmondás indokaként kizárólag a koronavírus oltás hiányát megjelölve, a munkavállaló munkaügyi bíróság előtt megtámadhatja a felmondást, ebben az esetben a munkavállaló nagy valószínűséggel megnyeri, a munkáltató elveszti a pert és a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatti következményeket vállalnia kell.

Összefoglalva tehát, a munkavállalónak nem lehet a munkavállaló irányában ilyen tartalmú kötelezettséget előírni egyrészt nincs mögötte jogszabályi felhatalmazás, másrészt vannak akik nem hanyagságból, hanem egészségügyi okból, vagy lelkiismereti okból utasítják vissza azt. Nagyon fontos azonban a minél nagyobb arányú átoltottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában