Frissen Fejérből

2021.06.21. 09:00

Kelták gyújtottak tüzet Gorsiumban

Keltabarát magyar házaspár, egy ötvös és egy kovács nyerte meg az Első gorsiumi tavernakvíz nevű műveltségi vetélkedőt.

Majer Tamás

Napfordulós rituáléval, kelta hangulattal zárult a régészet napja szombat este Gorsiumban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A verseny után a győztes csapat tagjait némiképpen akaratuk ellenére császárrá és császárnévá emelte a két játékfelelős, Líbor Csilla régész és Haraszti Zsigmond néprajzkutató, a Szent István Király Múzeum szakemberei.

A Weigel-katlan nevű csapat tagjai – Weigel Mónika ötvös és Weigel Harri kovács – Kőröstetétlenről érkeztek. A diadalmámor pillanatában csúszott ki Harri szájából, hogy nem szereti a rómaikat. Megtudtuk, a kelták támogatója ő. Lássuk be, a pár közös római császárrá avatásával nem járt volna jól a birodalom… de hát hol van már Róma? Amúgy a verseny résztvevői és szervezői jól jártak Weigelékkel, hiszen a nyeremény ételutalványt kocsifordultával harapható elemózsiára váltották; hadd legyen mire inni a Seuso-borokat a tavernában! Ekképpen osztották szét javaikat az újdonsült uralkodók a legyőzöttek között!

Napfordulós rituáléval, kelta hangulattal zárult a régészet napja szombat este Gorsiumban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nos, játék volt ez mind. Szombaton Gorsiumban a régészet napi programok egyike egy műveltségi vetélkedő volt. A gorsiumi ásatások, az ókori Róma múltjának érdekességei szolgáltatták a témákat. A résztvevők között voltak a Szarvas Törzs kelta, illetve a Colonia Rostallo római hagyományőrzői is. A Fejér Megyei Hírlap csapata a harmadik helyen végzett.

Nemcsak agytekervényeket megmozgató fejtörő, de valóságos harc is dúlt. A hódító rómaiak és a hősies kelták testi erejüket és fegyvereik súlyát is összemérték. Úgy, ahogy az hagyományőrzők között szokás: férfiasan, de ésszel.

Délelőtt régészek bőrébe bújhattak a látogatók, a régészet mindennapos kihívásaiból kaphattak ízelítőt. Este tüzek gyúltak a gorsiumi szabadtéri színpadon: a kelta hagyományok őrzői tartottak napfordulós rituálét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában