A zsilipes rendszer okozhat problémákat

2021.05.27. 11:30

Kiért jöttek a szülők? – Egyedül hagytak kint egy négyévest az utcán a dajkák Fehérváron?

Az óvodákban a vírushelyzet miatt több hónappal ezelőtt bevezették az úgynevezett zsilipes rendszert, ami nem egyszerű sem a szülőknek, sem az intézmények dolgozóinak. Általában gördülékenyen megy a már megszokott folyamat, de felvetődhetnek bizonyos problémák.

Baráth Eszter

Nincs egyszerű dolguk az óvónőknek a gyermekek kiadásánál

Fotó: illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy szülői észrevétel érkezett szerkesztőségünkbe, mely szerint a fehérvári Ligetsori Óvoda nem minden esetben járt el megfelelően, amikor délután a gyermekek szülőknek való átadására került sor. Olvasónk tapasztalata szerint előfordult, hogy az intézmény munkatársai nem azt a gyermeket kísérték ki az óvoda elé, akiért megérkezett a szülő. Úgy tudja, ezt követően a négy év körüli gyermeket nem vitték vissza az épületbe, ezért hosszú percekig egyedül kellett várnia az intézmény előtt az utcán.

Nincs egyszerű dolguk az óvónőknek a gyermekek kiadásánál
Fotó: illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Ligetsori Óvoda igazgatója lapunk kérdésére elmondta, olyan esetről nem tud, amikor olyan probléma adódott, hogy tévedésből másik gyermeket vittek volna ki. Ha a szülő esetleg a várakozás közben elment valahová, például a szomszédos iskolába a másik gyermekéért, akkor kollégái minden alkalommal az óvodással együtt tértek vissza az épületbe. Az óvodavezető elmondta, mindig odafigyelnek arra, hogy a szülőknek adják át a gyermekeket. Hangsúlyozta, sem hozzá, sem azon dajkákhoz, akik a gyermekek kiadásáért felelnek, nem jött ilyen panasz. Ugyanakkor úgy véli, számukra fontos lett volna megtenni az észrevételt. Előfordul, hogy a maszk és a sok esetben azzal együtt hordott napszemüveg nehezíti a szülők felismerhetőségét.

Ezzel egyetért a székesfehérvári Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodájának vezetője is. Az igazgató elmondta, hogy minden délután három-négy dajka várja a szülőket a bejáratnál, hiszen addig bemehetnek. A dajkák forgóban váltják egymást, így folyamatos a gyermekek kiadása is. Kiemelte, hogy nem áll fenn olyan probléma sem, hogy az óvoda dolgozói ne ismernék a szülőket, mivel hónapok óta ez a rendszer működik. Mint mondja, amíg az utcán is kötelező volt a maszk használata, néha előfordult, hogy nehezebben ismerték fel őket, de amint félrehúzták kicsit, és az arcuk láthatóvá vált, a dajkák azonnal tudták, hogy melyik gyermeket kell kihozni. Az óvodavezető hangsúlyozta, hogy intézményükben gördülékenyen működik ez a rendszer, és a már hasonló eljárással lezajló hónapok alatt sem vetődött fel ezzel kapcsolatban semmiféle probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában