csónakokkal viszik át a fákat

2021.04.28. 11:30

Tündérkert a velencei szigeten

Tündérkert létrehozásán fáradozik az a közösség a Velencei-tónál, amelynek már így is több ezer facsemete elültetése köszönhető. A velencei – volt Úttörő – sziget a következő cél, ahol őshonos gyümölcsfákkal teli parkot álmodtak meg a természetvédők.

S. Töttő Rita

Kunbaracs, 2011. január 22. A Kunbaracsi Polgárõr Egyesület tagjai önkéntes munkában facsemetéket ültetnek a település határában lévõ szeméttelepen. Az önkormányzat tulajdonában lévõ, tíz éve bezárt és két éve rekultivált félhektáros terület fásítását a polgárõrök kezdeményezték a megyei szervezetüktõl pályázaton nyert ötvenezer forintos támogatás és egyéni felajánlások segítségével. Nem csak a fák ültetését vállalták, hanem a majdani erdõ gondozását is, amely ha vágáséretté válik, akkor a település közintézményeinek fûtését fogja szolgálni. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A Tündérkert már önmagában is egy csodálatos kifejezés, de a program, amely mögötte van, még inkább az: az e nevet viselő Kárpát-medencei közösségnek az a célja, hogy megmentse a régi magyar gyümölcsfafajtákat. Így határozzák meg önmagukat: „A tündéreket csak mi ismerjük, Kárpát-medencei magyarok, és munkánkat is bizonyára a tündérek igazgatták. Hisz napjainkra a legnagyobb pusztítások közepette is sikerült a régi magyar gyümölcsfajták valaha volt legnagyobb gyűjteményét létrehozni.” A programban több mint száz közösség vett már részt, ennek sorához csatlakozik a Velencei-tó északi részén is munkálkodó 10 millió fa nevű csoport is. Vezetőjük, Kovács Anna most szombatra tervezi a programot: tündérkertet hoznak létre a velencei szigeten.

– A Symposion Alapítvány segítségével valósul meg a mostani ültetés. Ők bérlik a szigetet, és mindent megtesznek, hogy minél vonzóbb helyet alakítsanak ki ott. A szervezés nagy részét is ők vállalták át Péter Ágnes irányításával. Csónakkal visszük be a fákat majdani otthonuk helyszínére, valamint a karókat, amelyek megtartják a még gyengécske csemetéket. Ezúttal hatvan darab fát ültetünk el, köszönhetően Kovács Gyulának, a Tündérkertek alapítójának – mondta el a szervező, hozzátéve: – Ezeket a fákat regisztrálni fogjuk egy országos regiszterbe, mivel olyan ellenállóak és különlegesek, amelyek fontos génbankként fognak szolgálni a jövőben is.A terveink szerint 9 és 13 óra között zajlik majd az ültetés, melyhez folyamatosan szállítjuk majd hajóval a facsemetéket a helyszínre.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában