Frissen Fejérből

2021.04.13. 14:00

Egyre gyakoribb, hogy a sírokról lopnak virágot Székesfehérváron

Egyre gyakoribb problémát jelentenek a temetői lopások, melyek Székesfehérváron is előfordulnak.

Baráth Eszter

Nem új keletű probléma, mégis nehéz tenni ellene

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közösségi média különböző csoportjaiban számos panasz olvasható azzal kapcsolatban, hogy az ápolt és rendszeresen gondozott síremlékekről lopnak el virágokat, vázákat, koszorúkat. Negatív tapasztalatok köthetők a Szedreskerti, a Hosszú, a Csutora, a Béla úti és a Sóstói temetőkhöz is.

Bozai István, Székesfehérvár városgondnokságának ügyvezető igazgatója elmondta, Cser-Palkovics Andrással közösen zajlanak egyeztetések a hasonló esetek csökkentése, megszüntetése érdekében. Elsősorban jogi vizsgálatok zajlanak arról, hogy a temetők bejárataihoz elhelyezhető-e térfigyelő kamera, hiszen a sírkertek belső területén tilos a képrögzítés a gyászolók tiszteletben tartása miatt. A bejáratoknál elhelyezett kamerák viszont abban az esetben sem biztos, hogy teljes körű megoldást jelentenének, ha azokra jogilag lehetőség nyílik. Jelenleg a temetőőrök feladata is nehéz, nem tudhatják, hogy ha megállítanak valakit virággal a kezében, az valójában a saját családtagja, barátja nyughelyére viszi, vagy onnan hozza azokat, vagy jogtalanul tulajdonította el.

Nem új keletű probléma, mégis nehéz tenni ellene
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kamerák még idén

A feljelentést minden esetben a sírok gondozóinak kell megtenni, de ezek a szabálysértések általában az 50 ezer forintos érték alatt vannak, így a vizsgálat folyamata nagyon hosszú ideig elhúzódhat.

Bozai István elmondta, bízik abban, hogy amennyiben a jogi lehetőség rendelkezésre áll és a közgyűlés megszavazza, még idén felszerelhetik a kamerákat legalább a legnagyobb temetők bejáratához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában