Frissen Fejérből

2021.04.29. 07:00

Egy erőszakos diák miatt veszik ki a szülők a gyermekeiket egy fehérvári iskolából ?

A közösségi oldalon többen állítják, egy sajátos nevelési igényű, bántalmazó diák miatt csökkent az osztálylétszám az egyik fehérvári iskolában. Az intézményvezető azt mondja, mindez rágalmazás, a probléma közel sem ennyire súlyos.

Héjj Vivien

Egy különleges tehetségű gyermekről van szó, akinek valóban vannak szociális viselkedési problémái, de az igazgató szerint nem olyan mértékűek, mint ahogy a szülők állítják

Fotó: Illusztráció: shutterstock

Futótűzként terjed el a hír, miszerint az egyik székesfehérvári általános iskola ötödik osztályából a szülők sorra veszik ki gyermekeiket egy problémás tanuló miatt. A közösségi oldalon többek között olyanok is véleményt formáltak, akik állításuk szerint pontosan tisztában vannak a történtekkel.

A felhasználók közül többen tudni vélték, hogy az eset a Zentai Úti Általános Iskolában történt. Az egyik – feltehetően a gyermeke által érintett – szülő verbális és fizikai bántalmazásról ír hozzászólásában. Igyekeztünk kideríteni az igazságot.

Megkerestük a szülőt

Felkerestük a szülőt, aki a közösségi médiában nyíltan vállalja véleményét, és arra kértük, mesélje el lapunknak az üggyel kapcsolatos tapasztalatait, ám ő nem kívánt élni a nyilvánosság ezen formájával. A közösségi oldalon közzétett hozzászólásából kiderül, gyermeke azóta már egy másik intézmény tanulója.

Megkerestük az igazgatót

Megkerestük Kukucska Mártát, a Zentai Úti Általános Iskola igazgatóját, hogy megtudjuk, igaz-e a feltételezés, miszerint az általa vezetett intézményben történt az eset.

– Ez az ügy nagyon magas szintig eljutott. Van két szülő, aki két másik szülőt maga mellé állított, és hadjáratot indított ellenem és az iskola ellen. Ők olyan szülők, akiknek a gyermekei már nem is a mi diákjaink – kezdte az igazgató, aki elmondta, az eset kapcsán sem a közösségi médiában, sem más sajtóorgánumokban nem kívánt állást foglalni. Hozzátette, a szülői közösségtől az ügy kapcsán rengeteg támogatást kap, sokan kiállnak mellette és az iskola mellett, és nem akarnak bekapcsolódni az acsarkodásba, rágalmazásba.

– Úgy gondolom, nekünk minden erőnket, energiánkat a zentais gyerekekre, a jelenléti és a digitális oktatásra kell fordítanunk. Az összefogásra és az együttműködésre van a legnagyobb szükség. Az egyik szülő, aki ezt a „kampányt” elindította, soha nem volt együttműködő. Még a legelején megígérte, hogy engem kirúgat, erről szól a történet – tette hozzá az intézmény­vezető.

Egy különleges tehetségű gyermekről van szó, akinek valóban vannak szociális viselkedési problémái, de az igazgató szerint nem olyan mértékűek, mint ahogy a szülők állítják
Fotó: Illusztráció: shutterstock

Az eset megtörtént, csak nem ilyen súlyos

Természetesen megkérdeztük, hogy az intézményben a fent említett atrocitások valóban megtörténtek-e.

– Az igaz, hogy iskolánkban volt egy ilyen eset, de nem történtek olyan fajta fizikai bántalmazások, mint amilyenek a rágalmazó és agresszív nyilatkozatokban vannak. Ennek minden mondata túlzás – tudtuk meg Kukucska Mártától, akit arra kértünk, mesélje el, mi történt.

– A szóban forgó osztályba valóban bekerült egy ADHD-s (aktivitás és figyelemzavaros) gyerek, akit a szülők egy része nem fogadott el. Az érintett gyermek a körzetünkhöz tartozik, papírja van arról, hogy integrálnunk kell. A gyermek egyébként magas intelligenciával rendelkezik, tehetséggondozó programokon vesz részt. Ő egy különleges tehetségű gyerek, akinek valóban vannak szociális viselkedési problémái, de nem olyan mértékűek, mint ahogy a szülők állítják.

Az igazgató elmondta, valóban volt olyan, hogy a speciális nevelési igényű gyermek erőteljesebben fejezte ki mondandóját és arra is volt példa, hogy két gyerek összeverekedett, de a pedagógusok azonnal jelen voltak, és minden esetben megoldották a konfliktust.

A gyermeket, amikor lehet, kiemelik az osztályból, fejlesztőpedagógus foglalkozik vele.

Mint megtudtuk, az érintett osztály osztályfőnöke – akihez szintén elértek a vádak – szakmailag elismert, tapasztalt pedagógus, akit kollégái is igyekeznek megvédeni az őt ért rágalmaktól.

A közösségi médiában olyan felvetés is elhangzott, hogy az érintett osztályból több gyermeket kivettek a második éve tartó bántalmazások miatt. Mint megtudtuk, azon szülő, aki azt állítja, hogy a bántalmazások miatt vitte másik intézménybe gyermekét, nem volt körzetes ebben az intézményben. Az igazgató kérdésünkre megerősítette, szó sincs arról, hogy a sajátos nevelési igényű gyermek miatt csökkent volna az érintett osztály létszáma.

A bántalmazóként beállított gyermekkel klinikai szakpszichológus és fejlesztőpedagógus is foglalkozik, emellett szülei is folyamatos figyelmet fordítanak rá. Az intézményben iskolapszichológus és pedagógiai asszisztens is segíti a munkát, emellett a pedagógusok is minden tőlük telhetőt megtesznek a diákokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában