Frissen Fejérből

2021.04.17. 07:30

A fehérvári kicsi Zoé utazására gyűjtenek – Ilyen problémával 40 ezerből egy gyermek születik

Zoé kis lába nem olyan, amilyennek lennie kell, ritka betegséggel született. Egy műtét az Egyesült Államokban több esélyt ad neki egy teljesebb élethez.

Tihanyi Tamás

Péter, Zoé és Gyöngyi: bíznak az orvosokban

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szaller Zoé 2019 decemberében született. Az egyik korai ultrahangos vizsgálat során észrevették, hogy a jobb lábán a szárkapocscsont jóval rövidebb a bal oldalinál. Akkor még senki sem tudta, mit jelenthet a különbség, aztán a születés után már látszott az is, hogy amellett, hogy a lába rövidebb, csak négy ujj van a jobb lábfejen és a boka furcsán kifelé fordult.

Szülei néhány hét múlva elvitték a kicsit a Heim Pál Gyermekkórház ortopédiájára, ahol az első, hathetes csípőszűrés során alsóvégtag fejlődési rendellenességet állapítottak meg. Az anya és az apa ezután megpróbáltak mindent, hogy megoldást találjanak a problémára, kutatni kezdtek, gyűjtötték az információt, orvosokkal konzultáltak. Kiderült, hogy a „fibular hemimelia” elnevezésű rendellenességgel 40 ezerből egy gyermek születik, ez Magyarországon évente csupán átlagosan két esetet jelent.

A budapesti ortopéd szakorvos több műtétet javasolt. Elmondta, hogy első lépésben a bokát kell beállítani rendes helyzetbe, amelynek következtében az várhatóan sajnos lemerevedik. Ezt követően ahogy Zoé növekszik, a hosszkülönbség is nő a lábak között, ezért több csonthosszabbító műtétet kell majd elvégezni. Ezután az apa, Szaller Péter a közösségi hálón talált egy csoportot, amelynek tagjai olyan szülők, akiknek gyermeke ilyen rendellenességgel született. Így leltek rá Baltimore ortopédiai kórházára, és felvették a kapcsolatot egy ottani vezető gyermek ortopéd orvossal. Shawn C. Standard megvizsgálta a röntgenfelvételeket, és az utolsó egyeztetés során azt írta az apának, hogy a láb jó klinikai állapotú, és az általuk végzett első műtéti beavatkozással közel teljes siker érhető el a pici bokájával.

A beszélgetés magyar idő szerint hajnalban történt meg, Péter, az apa hangos örömében még Zoét is felébresztette… A fény tehát már látszik az alagút végén, ám addig még hosszú az út.

Péter, Zoé és Gyöngyi: bíznak az orvosokban
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az első műtétet Zoé kétéves koráig, azaz idén decemberig kell elvégezni, majd – az amerikai orvos véleménye szerint – egy további hosszabbító műtétre lesz szükség, majd valamikor a gyermek 13-14 éves korában. A rendellenesség ritkasága miatt az egész világon kevés olyan kórház van, amely célzottan foglalkozik egy ilyen betegség kezelésével. Anya és apa számára nyilvánvalóvá lett, hogy annak ellenére, hogy teljesen megbíznak az itthoni orvosokban, az Egyesült Államokban kell elvégezni legalább az első bokaműtétet, mivel az jobb eredményt hozhat.

Zoé magyar orvosa nagyon nyitott volt, elmondta, ismeri a Baltimore-i kórházat és szívesen dolgozik, egyeztet velük, mert magas szakmai színvonalat képviselnek. Azonban az itthoni biztosítás nem támogatja az amerikai műtétet, amelynek ára jelenlegi árfolyamon számítva közel 20 millió forint.

Zoé, Péter és Gyöngyi most tehát készül az előttük álló nehéz útra, a szülők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy gyermekük megkapja a legjobb kezelést. Ennek érdekében „Zoé Útja” elnevezéssel egy alapítványt hoztak létre, amelynek nem csupán a gyermek műtétjéhez és rehabilitációjához szükséges anyagiak előteremtése, de a magyarországi gyermek ortopéd sebészet támogatása is a célja. Zoé szülei, Szaller-Paksi Gyöngyi és Szaller Péter olyan emberek, akik egész életükben másokon segítettek, szociális munkásokként a hajléktalan-ellátás területén tevékenykednek.

A sors úgy hozta, hogy most ők szorulnak támogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában