Zöld Város

2021.03.18. 07:20

Parkos lesz Sárbogárd központja

A Mikes köz új parkolóhelyeinek ki- és az Ady Endre utcai régi könyvtár átalakításával kezdődött el a „Zöld Város építési beruházás” című projekt kivitelezése.

Majer Tamás

A Mikes közben épülő 102 új parkoló részben tehermentesíti a Hősök terét

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sárbogárd város önkormányzata közbeszerzés révén kötött szerződést két kivitelező céggel a beruházás három elemének megvalósítására. Az első kettőt egy nagykarácsonyi székhelyű, a harmadikat egy sárbogárdi kötődésű cég végezheti el.

A Mikes köz az Ady Endre út mellett 102 parkolóállással gyarapodik, valamint 200 méter kiszolgálóúttal, járdával. A parkoló térvilágításáról 18 kandeláber hivatott gondoskodni, ezek önálló energiaforrással ellátott lámpákkal lesznek szerelve. A Mikes köz és a Hősök tere kereszteződésénél egy iroda és szolgáltatóépület épül, ebben férfi, illetve női vizesblokkok, egy raktár és egy iroda kap helyet. Már zajlik a kivitelezés.

A Hősök tere úgynevezett északi parkolóinak átépítése révén 21 merőleges parkolóállást alakítanak ki. – A parkoló kiszolgálóútját a meglévő aszfaltburkolat marásával és aszfalt kopóréteg építésével kell kialakítani. A meglévő merőleges parkolóállások aszfaltburkolatát el kell bontani és térkő burkolatú parkolóállásokat szükséges kialakítani – áll az értesítőben; a Hősök tere déli oldalán 16 merőleges parkolóállást alakítanak ki.

A Mikes közben épülő 102 új parkoló részben tehermentesíti a Hősök terét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Hősök tere térrehabilitáció is megtörténik a zöldberuházás során. Növekedni fog a fák száma. Közel 4000 négyzetméternyi területet gyepesítenek, s több mint 3400 cserjét telepítenek. Jelenleg a Hősök tere jelentékeny része parkoló, több, mint 70 férőhelyes. A beruházás után tehát itt, a városháza, az új könyvtár és a művelődési ház előtt kevesebb parkoló lesz, de több szabad terület. A közeli Mikes közben épülő parkolók miatt összességében jóval több parkolója lesz a jövőben Sárbogárd központjának. A tér átalakítása a 102 új parkoló átadása után indul.

Az Ifjúsági parkban is munkálkodnak majd. Új játszótéri eszközökkel és kerékpártárolókkal is bővül a park.

Az Ady Endre út 105. szám alatt található régi könyvtár megújul, már meg is kezdődött a kivitelezés. – Kialakítandó a tervezett kiállítótér és mosdóhelyiségek. A kiállítótér akadálymentes megközelítését, egy edzőtermet és annak kiszolgálóhelyiségeit (férfi és női öltözőt) is ki kell alakítani – olvasható a munka leírásában; vagyis egy többfunkciós, „élő” épület, közösségi tér alakul itt.

A beruházások áfa nélküli végleges összértéke 317 millió forint, ebből a Mikes közi rész 141, a Hősök tere és az Ifjúsági park átalakítása 100, a régi könyvtár újjáélesztése 76 millió forintot tesz ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában