Koronavírus Fejérben

2021.03.20. 15:30

Maszkot mindig és mindenhol!

Megbüntetik-e azt, aki a nyílt utcán betegsége vagy egyéb kényszerű ok miatt leveszi a szájmaszkját és harap néhány falatot vagy iszik egy korty vizet? Ennek próbáltunk utánajárni: az alapszabály az, hogy gyakorlatilag mindig és mindenhol viselni kell a maszkot!

S. Töttő Rita

Beleivódott a szájmaszk az életünkbe

Fotó: Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Persze vannak kivételek – ám meglehetősen kevés. Vajon az, hogy cigarettára gyújtanak, enni, inni szeretnének az utcán, megfelelő indok-e arra, hogy levegyék a maszkot? Vajon azzal, hogy kimennek a településről, ahol élnek, máris megszűnik a maszkviselési kötelezettség? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, tekintve, hogy a rendőrség is folyamatosan ellenőriz, figyelmeztet, és néha, amikor már nincs más lehetőség, büntet. Erre utal az operatív törzs pénteki tájékoztatója is, mely szerint csak csütörtökön a rend­őrök 559 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. Közterületen 546-an, egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen négyen, tömegközlekedési eszközön pedig kilencen nem viseltek maszkot. Ez persze országos szintű adat, de ki ne tapasztalta volna az utcán járva, ahogy az emberek maszk nélkül jönnek-mennek?

Beleivódott a szájmaszk az életünkbe
Fotó: Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Merthogy, valljuk be: nagy eséllyel nem tartoznak azon kivételek alá, melyeket a kormányrendelet megfogalmazott. A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) kormányrendeletről van szó, bárki megnézheti akár az interneten. Ez tartalmazza a maszkhasználatra vonatkozó szabályokat. E szerint kizárólag a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy az, akinek nem kell maszkot viselnie. Emellett az egyéni szabadidős sporttevékenység során sem kell maszkot viselni.

Ez a három kitétel van – sehol nincs szó cigarettáról, evésről, ivásról vagy arról, hogy ha valaki nem érzi jól magát, akkor levehetné a maszkot. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha valaki mondjuk cukorbeteg vagy leesett a cukra és gyorsan ennie kell, akkor nem húzhatja le a maszkot, amíg elfogyasztja a szükséges ételt. Azt sem jelentheti, hogy ha nagyon szükséges, akkor ne kortyolhatna bele az italába az utcán. De hogy a cigarettázás mennyiben jogos ürügy arra, hogy hosszú ideig ne viseljen maszkot a járókelő – nos, erről már megoszlanak a vélemények. A járőröknek nehéz dolguk lehet, hiszen mindenkinek van egy jó „indoka” arra, miért bújik ki a kötelezettség alól. Meg is kérdeztük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol azt mondták: „Kollégáink ellenőrzéseik alkalmával minden rendelkezésre álló körülményt vizsgálnak, és ha szabálytalanságot tapasztalnak, figyelmeztetést alkalmaznak, helyszíni bírságot szabnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek.”

A másik kérdés, amit tisztázni érdemes, hogy hol kell és hol nem kell viselni a maszkot. Erre vonatkozóan azt mondja a rendelet, hogy „a települések belterületén, az utcán és a közterületen” kötelező viselni. Rossz hír ez azoknak, akik eddig azt hitték, a közterület az a belterület. Nem így van: minden helyszín, amely nem magánterület, az közterület. Tehát a városokon, községeken, falvakon kívüli területek is: zártkerti övezetek közterületei, állami erdők, mezők, tisztások, út menti árokpartok. Így hát jobb, ha felhúzzuk azt a maszkot, és mindannyiunk védelme érdekében nem a kivételekre keresünk ürügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában