gördülékenyebb munka

2021.02.20. 11:42

Megtette első útját a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület új kisbusza

Egy új, pályázaton nyert kilencfős kisbusznak örülhetett szombaton reggel a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület, amely azzal a lendülettel el is utazott az új járművel Alapra, a II. Világháborús Emlékműhöz.

S. Töttő Rita

20210220 Nagykarácsony, Egyesület új atója, Magyar Falu program, II. VH emlékmű megemlékezés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Magyar falu program falusi civil alap pályázatán sikerült nyernünk, és egy kilencfős buszt beszerezni az egyesület részére – fogalmazott szombaton reggel a Szent Imre téri ünnepélyes átadáson Szekeres Béláné, a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület elnöke az említett jármű előtt, melyet Varga Gábor országgyűlési képviselő adott át szimbolikusan a szervezetnek. Az egyesület szerteágazó tevékenységet folytat, nekik köszönhető többek között, hogy lett Nagykarácsonynak hivatalos testvértelepülése, s mindemellett számos, határon túli településsel ápol civil szervezeti kapcsolatot. – Ezeknek a kapcsolatoknak az ápolásában kap fontos szerepet az új jármű – tette hozzá az egyesület elnöke.

Szekeres Béláné vette át Varga Gábortól a járművet, melyet (képünkön)
Kristofory Valter atya áldott meg. Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nagykarácsonyi egyesület kapcsolatban áll a horvátországi Kóróggyal, az erdélyi Homoródkarácsonyfalvával és a kárpátaljai Beregardóval is. – Sajnos ebben az időszakban nagyon keveset tudunk találkozni, mégis nagyon hasznos lesz számunkra ez a jármű, jelentősen megkönnyíti az utazásainkat. Az első hivatalos útja Alapra vezet, mert benevezett az egyesületünk a XXI. Doni Hősök Emléktúra rendezvényére, melynek során 14 kilométeres gyalogtúrát teszünk – tette hozzá az egyesület elnöke. Akinek Varga Gábor országgyűlési képviselő adta át szimbolikusan a kisbuszt. A képviselő így fogalmazott: – 2020-ban a Magyar falu program során – melybe a kormány 2019-ben kezdett bele -, igény mutatkozott arra, hogy a civil szervezeteket is vegyük bele, s olyan lehetőségeket biztosítsunk számukra, melyek a hagyományos civil pályázatok keretein belül nem támogatottak. Ilyenek voltak a gépjárművásárlási támogatások is. A nagykarácsonyi egyesület beadott pályázata is sikeresnek bizonyult, melynek apropóján megvásárolhatták a kisbuszt.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Segítségével számos programjuk megvalósítása könnyebb lesz, tekintve, hogy korábban kölcsön- vagy bérelt járművekkel oldották meg a közlekedést, utazást. A külhoni magyarokkal, illetve itthoni, Fejér megyei szervezetekkel is szoros kapcsolatot ápolnak, akikhez mostantól az utazás is könnyebb lesz. Mozgékony és kreatív egyesületről beszélünk ugyanis. Az egyesület a kisbusz átvétele után, a Vadvirág Nyugdíjas Klub verse és imája kíséretében koszorút helyezett el a II. Világháborús Emlékműnél Nagykarácsonyban. Korom Ferenc vezérezredesnek, a Magyar Honvédség parancsnokának díszparancsát Varga Gábor országgyűlési képviselő olvasta fel, melyben a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 1943. évi januári harcainak az ott hősi halált halt, megsebesült, fogságba esett és a harcokat túlélt tagjaira emlékezett, s útjára bocsátotta a Benkő Tibor honvédelmi miniszter fővédnöksége alatt megrendezett XXI. Doni Hősök Emléktúra menetének résztvevőit. – Útjuk során példaként álljon Önök előtt a hazáért embertelen körülmények között emberfeletti erővel küzdő bajtársaink emléke – állt a díszparancsban, melynek szavai a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület tagjainak gondolataiban egészen Alapig visszhangzott, de talán még visszafelé is. Az utat Alapról ugyanis gyalogosan tették meg a menet résztvevői. – Szeretnénk méltó módon emlékezni a doni hősökre – fogalmazott az út kapcsán Szekeres Béláné, Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület elnöke.

A II. Világháborús Emlékmű koszorúzása után indultak útra az emléktúra résztvevői Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában